U kapelici Sv. Arnira, najznačajnijem gotičko-renesansnom arhitektonskom spomeniku u Splitu, u srijedu 13. prosinca za advent svečano su otkrivene lebdeće jaslice, uradak akademskog kipara prof. dr. Kažimira Hraste.

U nazočnosti velikog broja Splićana bili su i organizatori postavljanja jaslica: ravnatelj Galerije umjetnina Branko Franceschi, direktorica Turističke zajednice Grada Splita Alijana Vukšić i gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji je otkrio jaslice.

Akademski kipar Hraste izradio je jaslice od aluminijskog lima koje se pod pravim kutom svjetlosti zrcale srebrnim odsjajem, koji im daje posebnu dozu svečanosti. Glavni motiv jaslica je reljef koji se nalazi na vratnicama splitske katedrale, remek-djelu Andrije Buvine. Na monumentalnim drvenim vratnicama starim 800 godina jedna od slika prikazuje rođenje Kristovo s tim da je postavljen jedan prostorni kalež visine i širine metar i pol. Instalacija je postavljena da lebdi - niti je na nebu, ni na zemlji, a ustvari je u tom prostoru, piše IKA.

loading...
Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Danas započinje tridesetodnevna pobožnost na čast svetog Josipa
18. February 2020.
Pridružite nam se na Viberu popup-image
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.