Ukoliko Europska unija donese odluku o ukidanju računanja zimskog i ljetnog vremena, BiH će slijediti pozitivne zakonske odredbe EU, potvrdili su iz Instituta za metrologiju BiH.

Dodali su da je Institut za mjeriteljstvo BiH prema Zakonu o mjeriteljstvu BiH nadležan za realizaciju osnovnih SI jedinica, pa tako i za jedinicu vremena, odnosno službenog vremena u BiH, gdje vrijedi srednjoeuropsko vrijeme.

Podsjećamo, zastupnici Europskog parlamenta usvojili su nedavno rezoluciju u kojoj se poziva na izradu temeljne procjene sustava računanja zimskog i ljetnog vremena i, ako je to neophodno, promjenu pravila, odnosno ukidanje pomjeranja sata dva puta godišnje.

Tada je javnosti u BiH ostalo nejasno hoće li se odluka EU ako nastupi automatski primjenjivati, hoće li se donositi poseban zakon ili se neće primjenjivati jer nismo dio EU i tko je u BiH zapravo nadležan za kazaljke.

Kada je u pitanju EU, dalji potezi su na Europskoj komisiji, a iz Europskog parlamenta naveli su da će zastupnici pozvati Europsku komisiju da predloži ukidanje prakse da se kazaljke pomjeraju svakih šest mjeseci po jedan sat unaprijed, odnosno unazad.

Kako pišu Nezavisne novine zahtjev za ukidanje vraćanja jednog sata pokrenut je zbog sve više dokaza o negativnom utjecaju te prakse. Raznim analizama je utvrđeno da promjena računanja vremena za jedan sat negativno utječe na zdravlje ljudi, te povećava rizik od srčanih bolesti kod starijih osoba. Osim toga, utječe na poljoprivredu, produktivnost, raste broj prometnih nesreća, a učenici bilježe slabije rezultate u školi.

KT | Nedjelja.ba

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
VIDEO Francuski katolici mole pred zatvorenim crkvama: ‘Bez mise smo kao bez hrane’
24. November 2020.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.