U župnoj crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Nebo, u subotu, 8. lipnja 2019. održana je jedinstvena višesatna svečanost Duhovskog bdijenja i spomena Marije – Majke svih naroda, koji se već više godina javno obilježava u toj Gospinoj crkvi.

Biskup banjolučki mons. Franjo Komarica je sugerirao Katoličkoj karizmatskoj obnovi u Duhu Svetom BiH i Hrvatske da se okupe na Duhovsko bdijenje u Banjoj Luci u isto vrijeme kada se i Sveti Otac Franjo na trgu sv. Petra u Rimu sastaje s predstavnicima katoličke karizmatske obnove iz cijelog svijeta i kada službeno počinje djelovati od njega osnovana nova organizacija Charis, koja ujedinjuje od istog pape ranije osnovane organizacije u karizmatskoj obnovi Crkve: Međunarodnu službu katoličke karizmatske obnove i katoličko bratstvo.Koordinator zajednica Katoličke karizmatske obnove u Duhu Svetom, Bosne i Hercegovine Mirko Puđa, sa svojim suradnicima iz BiH i RH bio je glavni i odgovorni organizator susreta brojnih molitvenih zajednica iz raznih župa bosansko-hercegovačkih biskupija te župa iz splitsko-makarske i zagrebačke metropolije. Stiglo ih je na molitveno duhovni susret preko devet stotina. Njima se pridružilo i stotinjak vjernika iz banjolučkih župa.

S područja koordinacije KKODS BiH sudjelovalo je 17 zajednica: „Most Božje Ljubavi“ iz Mostara, „Sv. Mihael“ iz župe Drinovci, „Emanuel“ iz župe Gorica-Sovići, „Rastimo u Gospodinu“ iz župe Podhum, „Spiritus Sanctus“ iz Sarajeva, „Božja Ljubav“ iz Travnika, „Rastimo u Gospodinu“- Livno, „Nova zajednica“ iz Jajca, „Srca Isusovo i Srce Marijino“ iz župe Novi Travnik, „Dva srca“iz župe Tolisa, „Srce Marijino“- Banja Luka, „Rastimo u Gospodinu“- Kiseljak, „Rafael“ župa Livno, „Milosrdni Isus“-župa Dubrave, „Duh Sveti“-Kupres, „Božje milosrđe“- župa Šujica, „Mlado Sunce“-Široki Brijeg.S područja koordinacije KKODS Hrvatske: „Ruah Adonai“-Zadar, „Sv. Ivan Krstitelj“-župa Švica, „Dva Srca“-župa Krasno, „Gorući Grm“-Zagreb, „Maranatha“-Zagreb, „Nanovo Rođeni“-Zagreb-Botinac, „Hosana“-Bjelovar, „Dobri Pastir“-Klis, „Apostoli Božjeg milosrđa“-Knin, „Sveti Križ“-Split-Veli Varoš, „Vis David“-Knin, „Udruga Milosrdni Isus“-Zagreb.Duhovno-molitveni program je počeo u 10.30 sati, a završio oko 21 sat. Izmjenjivale su se molitve, slavljenja i predavanja, te kraće pauze. Cijelo vrijeme je bila prigoda za sakrament svete ispovjedi.Predavanja su održali: fra Ivo Pavić OFM, o. Sebastian Šujević DI, fra Tomislav Jelić OFM, mg. Marijan Krajinović i Mišo Lukenda.

Svečanu koncelebriranu Misu Duhovskog bdijenja, zajedno s desetoricom svećenika, predslavio je biskup Komarica. Misno slavlje je započelo procesijom sa slikom Marije Majke svih naroda, koja je stavljena u toj crkvi na javno čašćenje i koju časte brojni hodočasnici (i turisti) koji prolaze kroz Banju Luku.Na početku misnog slavlja koordinator KKODS BiH Mirko Puđa, zahvalio je biskupu Komarici na pozivu i omogućavanju duhovno-molitvenog susreta zajednicā KKODS, te mu uručio prigodne poklone-simbole karizmatskih pokreta BiH.

U svom uvodnom obraćanju biskup Komarica je izrazio „najsrdačniju dobrodošlicu“ svim nazočnima i izrazio zahvalnost organizatorima slavlja Povezao je slavlje u Banjoj Luci sa brojnim slavljima diljem svijeta od Rima – do Amsterdama gdje se u isto vrijeme održavaju centralna slavlja karizmatskog pokreta u Katoličkoj Crkvi odn. čašćenje Marije-kao Majke svih naroda.Podsjetio je na nakanu pape Franje, da osnivanjem nove crkvene organizacije Charis „cijela Crkva treba primiti na znanje da karizmatska obnova pripada cijeloj Crkvi“, a ne samo pojedincima, skupinama, udrugama ili pojedinim sredinama.

U prigodnoj propovjedi, polazeći od misnih čitanja, biskup Komarica je podsjetio na vjerovanje Crkve da Duh Sveti trajno djeluje u Crkvi i u svijetu. Njegovo djelovanje se u vremenu nakon Drugog Vatikanskog koncila osobito prepoznaje u buđenju brojnih duhovnih gibanja. Ta gibanja ne dopuštaju stagnaciju, nezainteresiranost i duhovni nemar nego utiru nove smjerove novoj evangelizaciji.Podsjetio je na jedinstveni uzorni primjer suradnje čovjeka sa Svetim Duhom u osobi Presvete Djevice i Bogorodice Marije. Protumačio je sadržaj njenih ukazanja u nizozemskom gradu Amsterdamu od 1945 do 1959 godine. Poruke iz tih ukazanja vidjelici Idi Peerdeman službeno su od Crkve priznate, a njeno čašćenje kao Majke svih naroda širi se diljem svih kontinenata. U duhu Gospinih usmjeravanja cijelog čovječanstva prema križu, „koji je najveći i najjasniji izraz Božje Ljubavi prema palom čovječanstvu“ biskup Komarica je pozvao sve prisutne da osvježe i obnove svoju ljubav prema Kristu raspetom i uskrslom!

Pri kraju Misnog slavlja, uslijedilo je zajedničko klanjanje „živom Isusu“ izloženom u Presvetom Oltarskom sakramentu.Nakon klanjanja, uslijedila je pobožnost pred izloženom slikom Majke svih naroda. Biskup Komarica je izmolio Molitvu Zavještaja Crkve i čitave ljudske obitelji Majci Božjoj, koju je prvi put izgovorio papa Ivan Pavao na Duhove, 7. lipnja 1981. Uslijedila je zatim svečana procesija s Gospinom slikom oko crkve, praćena pjesmama i molitvama. Biskup Komarica je pre vratima crkve nakon molitve i himna u čast „Mariji Zvijezdi“ u Trapistima još jednom zahvalio svima na jedinstvenom sudjelovanju u slavlju zajedničke vjere, nade i ljubavi.

Nakon toga je pojedinačno mnogima podijelio blagoslov i ostao duže vrijeme u radosnom pjevanju duhovnih pjesama s brojnim članovima zajednica KKODS BiH i HR. Dio višesatnog i programa i Misno slavlje animirali su članovi „El Shadai“ iz Sarajeva s voditeljem fra Danijelom Rajićem, a dio programa, klanjanje i procesiju članovi „Nanovo Rođeni “ iz Zagreba s voditeljem Vigrom Gregom. Cijelu svečanost je snimala TV „Laudato“ iz Zagreba.

(kta/tabb)/Rastimo u Gospodinu

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
(VIDEO) UVIJEK TO ČINI Prije nego što stupi na travnjak, Modrić ljubi kostobrane
28. October 2020.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.