Posljednju subotu u mjesecu listopadu, koji je posvećen Majci Božjoj, 28. listopada u Gospinu svetištu na Kondžilu u župi Komušina pokraj Teslića Vrhbosanska nadbiskupija posvećena je Bezgrešnom Srcu Marijinu.

U svečanoj procesiji uz marijanske pjesme i molitvu krunice čudotvorna Gospina slika i kip Gospe Lurdske donesen je iz župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Komušni na četiri kilometra udaljeno brdo Kondžilo gdje je euharistijsko slavlje predvodio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić uz koncelebraciju 23 svećenika i asistenciju đakona.

Sudjelovali su hodočasnici iz raznih župa Usorskoga i Žepačkoga dekanata te drugih župa Vrhbosanske nadbiskupije, a malobrojnim domaćim župljanima povratnicima pridružio se i nemali broj onih koji su u vremenu progonstva pronašli novo mjesta življenja u Republici Hrvatskoj ili u drugim zemljama.

Budući da su pojedini prognani Komušanci novo boravište pronašli u župi Vladislavci pokraj Osijeka, pričali su kako je lijepo hodočastiti na Kondžilo pa je župnik preč. Petar Ćorluka ovom prigodom doveo veću skupinu svojih župljana.

Komušanski župnik i usorski dekan preč. Boris Salapić uputio je riječi pozdrava i dobrodošlice na zavjetno brdo Kondžilo kardinalu Puljiću, svećenicima, redovnicama, predstavnicima svih udruga i društava te svim hodočasnicima kao i svim slušateljima Radio Posavine, Radio Marije i drugih medija te gledateljima Federalne televizije. Pozdravio je i članove Katedralnog mješovitog zbora „Josip Stadler" iz Sarajeva pod ravnanjem prof. Marka Stanušića koji liturgijskim pjevanjem „umnažaju molitve i otvaraju srca vjernika za zdušno zajedništvo kod oltara Gospodnjega".

U propovijedi kardinal Puljić istaknuo je da su došli na brdo Kondžilo „obaviti zavjet, sveti čin, predanje i posvećenje i to ne samo sebe nego cijele Vrhbosanske nadbiskupije koju žele predati Srcu nebeske Majke kako bi je ona predala svome Sinu Isusu Kristu".

Podsjetio je da se Gospa ukazala prije sto godina odnosno 1917. godine maloj dječici u Fatimi u Portugalu i pozvala svijet na molitvu za mir, a posebno na molitvu krunice. „Crkva je prihvatila tu poruku, a mi smo u našoj mjesnoj Crkvi također prihvatili tu poruku. Zato smo pronijeli kip Gospe Fatimske kroz sve župe naše nadbiskupije. Brojne župe prihvatile su i dirljivo dočekale Gospin kip te molile pred njim, a župe su se posvetile Gospi kao i osobe koje su to htjele", kazao je kardinal, podsjećajući da se Gospa u Fatimi ukazala pred kraj I. svjetskog rata.

„Iako je ovaj domovinski rat poodavno završio – barem ne puca – taj rat zapravo nije završio nego je politički i medijski nastavljeno širenje ozračja mržnje i stvaranje nemira među ljudima i to ne samo na lokalnoj nego i na svjetskoj razini", kazao je kardinal Puljić dodajući da se nastavlja zveckati oružjem i širiti ozračje netrpeljivosti i isključivosti i sustavno progoniti ljude radi postizanja raznih ciljeva.

„Baš radi toga želimo čuti Marijin glas i moliti za mir u ovoj našoj domovini Bosni i Hercegovini i u cijelom svijetu", istaknuo kardinal Puljić dodajući da žele moliti za one koji su odgovorni na razini BiH i na svjetskoj razini, kako bi bili „odgovorni kod donošenja odluka, u zauzimanju za izgradnju mira i zaštitu čovjeka i njegovih prava i njegovoga dostojanstva".

Pojasnio je da posvetiti se Srcu Marijinu znači „biti prepoznatljiv da smo Marijina djeca i Isusova braća. A biti Isusov znači prihvatiti njegovu poruku i njegov navještaj te živjeti prema evanđelju i Božjim zapovijedima", rekao je kardinal Puljić te potom istaknuo važnost krunice koja je evanđelje u malom. Pozvao je vjernike da mole za iskorjenjenje psovke u hrvatskom narodu te da u svojim srcima ponesu Marijinu ljubav kako bi, u skladu s geslom Sinode Vrhbosanske nadbiskupije, „sve obnovili u Kristu".

Na kraju mise svi zajedno su, klečeći pred kipom Gospe Fatimske, obavili posvetu Vrhbosanske nadbiskupije Prečistom Srcu Marijinu. Nakon blagoslova, svi su se u procesiji vratili do župne crkve u Komušini te hodočašće završili zajedničkom molitvom.

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Evanđelje dana, 20.10.2020.
20. October 2020.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.