Prije 30 godina započeo je Međureligijski molitveni susret za mir u Asizu. Nakon svih ovih godina, mislite li da duh Asiza donosi plodove mira i povjerenja između različitih vjerskih zajednica? Koliko je ova inicijativa zaživjela na našim prostorima?

Plodove duha Asiza ne možemo mjeriti kao što mjerimo materijalne stvari. Duh Asiza stvara klimu dijaloga i uvažavanja naše različitosti i traženja puta međusobnog povjerenja iz vjere u Boga, građenja mostova među različitostima. Taj duh Asiza postoji kod nas, ali nije lako nadići političko ozračje koje truje javno mnijenje kako bi se istinski uvažavala naša različitost u jednakopravnosti. Potrebno je uporno još poraditi da se zauzmemo, na temelju molitve i vjere, u izgradnji mira i međusobnog povjerenja. Ne smijemo odustati od nastojanja da se međusobno priznamo i poštujemo u različitosti te svi zajedno radimo za opće dobro.

Ako je dijalog uvjet mira, onda je zajednička molitva najbolji izraz istinskog opredjeljenja za mir. Smatrate li iskustvo zajedničke molitve s drugim vjerskim zajednicama obogaćujućima za vlastitu vjersku zajednicu?

Ne bih forsirao zajedničku molitvu, nego da se svaka zajednica ozbiljno uključi u molitvi za izgradnju mira. U zajedničkim programima možemo iznijeti zajedničke stavove koji izviru iz vjere u Boga i molitve.

(...)

Cijeli tekst razgovora s nadbiskupom vrhbosanskim Vinkom kardinalom Puljićem pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
PAPA IMA PORUKU ZA SVE: “Ako mi dopustite, želio bih kratko razgovarati s vama u ovom razdoblju teškoća i patnje”
04. April 2020.
Pridružite nam se na Viberu popup-image
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.