„Probudite svijet!“ poruka je Svetog Oca, posvećenim osobama cijeloga svijeta u Godini njima posvećenoj (Godina posvećenog života), koja će ujedno biti nit vodilja na Međunarodnom susretu mladih koji su se odlučili za redovnički život, a koji će se održati od 15. do 19. rujna 2015. godine u Rimu.

S podnaslovom: „Evanđelje – proroštvo – nada“ istaknute su tri jezgre oko kojih će se susret, u organizaciji Kongregacije za institute posvećenog života i društva apostolskog života, odvijati. Riječ je o mladima koji se nalaze neposredno pred novicijatom, o razdoblju razlučivanja i kušnje u vremenu privremenih zavjeta i unutar godina od polaganja vječnih zavjeta određenih od strane samih instituta i Kongregacija.


Cilj susreta je življenje i iskustvo formacije preko biblijskih produbljenja, teološko karizmatskih i eklezioloških elemenata temeljnih za posvećeni život. Bit će i mogućnost podijele vlastitog iskustva, želja i očekivanja s drugima ne zaboravljajući pritom slavlje i svjedočanstvo vitalnosti redovničkog zvanja. Susret koji spada među ostale inicijative u Godini posvećenog života, predviđa trenutke zajedništva, koji će se održavati tijekom jutra u dvorani Pavao VI. Bit će to vrijeme osluškivanja.

U popodnevnim i večernjim satima predviđeni su susreti na razini jezičnih skupina: talijanske, francuske, engleske, španjolske i portugalske skupine. To će biti trenuci razmjene, slavljenja i svjedočenja.

Program predviđa i različita produbljivanja, slušanje svjedočanstava, dijalog sa i među mladim redovnicima i redovnicama. Bit će točaka otvorenih svima, kao što je molitveno bdijenje na Trgu svetoga Petra i zaključna misa u Bazilici.

Predstavljajući ovaj susret, tajnik Kongregacije za redovnike nadbiskup José Rodríguez Carballo u razgovoru za agenciju Sir, objasnio je kako će glavne teme biti posveta, bratski odnos, sestrinski suživot te poslanje. Praktično govoreći, mladi će biti pozvani podijeliti s drugima svoje radosti i nade. „Očekujemo najmanje 5000 mladih iz cijeloga svijeta“, kazao je nadbiskup.

„Na početku se sve čini važnim, ali tijekom vremena pojavi se rizik i težnja da nekako sve padne u drugi plan“, pojasnio je nadbiskup. „Izazov se sastoji u tome da se osnaži identitet koji svoje jedinstvo nalazi u glavnim elementima posvećenog života: u zavjetima, bratstvu i u poslanju“, kazao je dodaojući: „Stoga je neophodno duboko jedinstvo u tim glavnim točkama, a sloboda u ostalima.“

Više vijesti iz Crkve čitajte OVDJE

Zanima te i ovo?
POTRESNO Redovnica iz Mjanmara stala pred policiju kako bi zaštitila mlade prosvjednike. Spasila ih više od stotinu! Kardinal poručio crkvenim vođama "slijedite njezinu hrabrost kao primjer"
01. March 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.