U ranim jutarnjim satima na blagdan svetih apostola Šimuna i Jude Tadeja, 28. listopada u Skopju preminuo je u Gospodinu svećenik Skopske biskupije mons. Antun Cirimotić.

Mons. Cirimotić Hrvat je iz Janjeva (Kosovo) rođen 1. travnja 1937., od oca Josipa i majke Dragice. Ova obitelj darovala je Bogu i Crkvi dvojicu svećenika Luku i Antuna.

Nakon završene osnovne škole u rodnom mjestu godine 1950. odlazi u sjemenište u Pazin, te potom u Bogosloviju u Zagreb. Za svećenika je zaređen 4. srpnja 1965. od biskupa Smiljana Franje Čekade. Ubrzo nakon ređenja povjerena mu je služba upravitelja župe Zjum kod Prizrena. Tu mu se pružila prilika da nauči i albanski jezik. Po želji vjernika i uz njihovu pomoć izgradio je filijalnu crkvu koja je posvećena sv. Ani.

Mons. Cirimotić 1969. imenovan je konzultorom i bilježnikom Ženidbenog suda. U listopadu 1970. biskup Joakim Herbut imenuje ga svojim osobnim tajnikom. Uz obveze u ordinarijatu bila mu je povjerena i briga za gradnju katedrale i pastoralnog centra u Skopju.

Od jeseni 1983. do ljeta 2002. vršio je službu rektora u biskupijskom sjemeništu u Skopju kao i profesora, a od ožujka 1984. do prosinca 1993. upravlja i katedralnom skopskom župom.

Papa Ivan Pavao II. imenovao ga 1986. svojim kapelanom – monsinjorom. Ravnateljem Makedonskog Caritasa imenovan je 1991. i tu službu je obavljao do studenog 2017. Istovremeno vodio je brigu za gradnju Pastoralnog centra u Ohridu. Od prosinca 2005. vršio je i službu generalnog vikara skopske biskupije i apostolskog egzarhata do 2017. Od strane Biskup Kiro Stojanov povjerio mu je i brigu za medije i odnose sa javnošću, kao i za međureligijski život. Bio je dugogodišnji duhovnik sestara euharistinki, a svoju zlatnu misu proslavio je 13. lipnja 2015.

Prigodom dolaska pape Franje u Skopje 7. svibnja 2019., u katedrali Presvetog Srca Isusova, uz mjesnog biskupa Kiru Stojanova, Sveti Otac prišao je mons. Cirimotiću i poljubivši mu ruku iskazao svoje poštovanje za njegovu svećeničku požrtvovnost i djelovanje.

Tjedan dana prije smrti mons. Cirimotić proveo je u državno kliničkom centru Majka Tereza u Skopju. Crkva u Makedoniji zahvalna za njegov život i djelovanje predvođena svojim biskupom mons. Kirom Stojanovim upućuje svoje molitve Gospodinu da ga primi u svoje kraljevstvo.

Sprovodni obred bit će u četvrtak 29. listopada 2020., na gradskom groblju Butel u Skopju, a misa zadušnica u 18 sati u skopskoj katedrali, javlja IKA.

nedjelja.ba

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
BOŽIĆNA INICIJATIVA Na ostacima ranokršćanske bazilike mole za sve obitelji
30. November 2020.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.