Papa Franjo: Čovjek ne može biti odvojen od prirode

Brinuti se za okoliš, ne znači samo usvojiti „zeleno" ponašanje, već to znači brinuti se za „ljudsku ekologiju", kazao je papa Franjo u susretu (21. srpnja) s više od sedamdeset gradonačelnika iz cijeloga svijeta (među kojima je bio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić) koji su na poziv papinskih akademija (za znanost i za društvene znanosti) došli u Vatikan raspravljati o novim ropstvima i klimatskim promjenama.

Franjo je kazao kako polaže veliku nadu u Pariški skup (u prosincu ove godine u Parizu će se održati 21. međunarodni skup o klimi) glede postizanja okvirnog dogovora o klimi. U spontanom, nenapisanom, govoru na španjolskom jeziku, Papa je iznio neke preporuke. Od Ujedinjenih naroda (organizatora skupa o klimi) zahtijeva se učinkovito djelovanje protiv trgovine i izrabljivanja ljudskih bića. Globalno zatopljenje dovodi do ratova i stvaranja siromaštva, pa onda i do migracija.

„Treba shvatiti da sami uništavamo planet jer nemamo ekološke svijesti kakva je bila u samom početku", rekao je Franjo i pozvao gradonačelnike da promiču ekološku svijest, jer zauzimanje za okolicu neće biti učinkovito ako ne ide iz periferija prema središtu.

Brinuti se za okoliš, ne znači samo usvojiti „zeleno" ponašanje, već mnogo više. To znači brinuti se za „ljudsku ekologiju". Papa je ponovio, kao što je napisao i u enciklici „Hvaljen budi" (Laudato sì), kako se čovjek ne može odvajati od ostatka prirode. Enciklika nije zelena već socijalna, ponovio ja Papa naglasivši kako gradovi previše rastu, postaju preveliki, pa tako rastu i periferije, favele, sa svojim siromaštvom i bijedom.

Papa je ponovno osudio „idolatriju tehnokracije" koja je uzrok pomanjkanja rada, te je izrazio zabrinutost zbog velikoga broja nezaposlenih mladih do 25 godina (u nekim državama čak 40 – 50% je nezaposlenih među mladima). Što njima preostaje? Ovisnost, samoubojstvo ili traženje novih obzora? Nedostatka rada stvara migracije i trgovine ljudskim bićima, ljude pretvara u robove, jer moraju raditi na crno, bez ugovora, bez dovoljne zarade za preživljavanje. Sve te pojave potiču kriminalitet u gradovima, kazao je papa Franjo.

Više vijesti iz Crkve čitajte OVDJE

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Evanđelje dana, 10.7.2020.
09. July 2020.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.