Papa Franjo: Budite kreativni graditelji budućnosti

Franjo je prvi Papa u povijesti koji je ušao u jednu crkvu Valdeških protestanata. Evangelističku valdešklu crkvu osnovao je u 12. stoljeću Pierre Valdo, bogat trgovac iz Lyona u Francuskoj, koji je sav svoj novac razdijelio sirotinji i prihvatio život prosjaka i propovjednika. Papa Lucije III. izopćio je 1184. godine Valdešku crkvu, koja danas u Italiji ima oko 26.000, a u Argentini i Urugvaju oko 13.000 sljedbenika.

„U ime Katoličke crkve molim vas oprost za nekršćansko, pa čak i neljudsko, držanje i ponašanje koje smo tijekom povijesti imali prema vama. U ime Gospodina Isusa Krista, oprostite nam", kazao je papa Franjo (22. lipnja) u hramu Valdeške crkve u Torinu. Papa Franjo je dva dana (21. i 22. lipnja) boravio u Torinu, gdje je došao u povodu izlaganja Torinskoga platna, ali i u povodu 200. obljetnice rođenja svetoga Ivana Bosca. Ispred torinske katedrale susreo se s predstavnicima svijeta rada, a zatim je služio misu na Trgu Vittorio Veneto (21. lipnja).

Franjo je ponovio svoje „ne" gospodarstvu odbacivanja i obožavanju novca, koje potiče da se pod svaku cijenu postane dijelom malobrojnih bogatih koji se ne brinu za brojne siromašne. Zatim je ponovio i svoje „ne" korupciji koja je toliko raširena i „ne" mafijašima, prijevari i mitu.

Istaknuo je kako je rad nužan ne samo za gospodarstvo, već i za samoga čovjeka, njegovo dostojanstvo, građanski život i društvenu uključenost. Papa je napomenuo kako se ne može tek čekati gospodarski oporavak, već je potrebno zalaganje cijelog društva, u svim njegovim sastavnicama, kako bi se došlo do dostojnog posla za svakoga čovjeka. Imigracija otežava traganje za poslom, ali migranti nisu krivi, jer su oni žrtve nepravde, gospodarstva otpada i ratova.

„Djeca su obećanje za budućnost, nastavak započetoga rada, a starije osobe imaju bogatstvo pamćenja. Iz krize ne možemo izaći bez mladih, djece te baka i djedova. Molim vas, nemojte to zanemariti!", naglasio je papa Franjo i zaključio: „Budite hrabri! To ne znači strpite se, pomirite se sa stanjem, naprotiv, to znači da trebate biti hrabri, ići naprijed, biti kreativni i graditelji budućnosti".

 

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Završen tjedan molitve za svećenike
13. July 2020.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.