Papa Franjo: Svećenici, ostavite bič u sakristiji

Služba blagosti je božanska milost, kazao je papa Franjo tijekom susreta sa svećenicima (13. lipnja) u bazilici sv. Ivana Lateranskog. Božja blagost bila je tema papine homilije, te je svećenike pozvao da budu službenici Božje blagosti, šaljivo ih moleći da „ostave bič u sakristiji", potaknuvši ih da se vrate u svoje župe s nježnošću i milosrđem. Govoreći pak prije svete mise na duhovnoj obnovi, održanoj na temu „Pozvani na svetost za novu evangelizaciju", Papa se osvrnuo na brojne teme te istaknuo važnost zajedništva u Crkvi napomenuvši da ako svećenik ima problema sa svojim biskupom, treba mu to reći osobno, „kao muškarac", a isto vrijedi i za biskupe. Govoreći pak o raspravama i prepirkama u Crkvi, kazao je kako toga ima oduvijek, te kako je Crkva bez prepirki mrtva. „Znate li gdje nema prepirki? Na grobljima", kazao je Papa.

Istaknuo je ulogu žene te ženski genij nazvao „milošću" za Crkvu. Crkva je ženskoga roda, ona je Kristova zaručnica i Majka svetog Božjeg naroda. Kad se žene suoče s pritužbama određenih feministkinja, valja reći samo kako je Marija važnija od apostola, kazao je Franjo. Pozvao je svećenike na pažljivo pripremanje homilija u kojima valja propovjedati evanđelje, a ne moralizirati. U suočavanju s teškim pitanjima, posebno onima vezanima uz milosrđe, svećenik se treba zapitati: „Kako bi Isus tu postupio?". Preporučio je svećenicima da ako previše praštaju, mogu za to „okriviti" Isusa što im je „dao loš primjer", ali i napomenuo kako župnik nema pravo odbiti krštenje za dijete samohrane majke ili rastavljenih roditelja.

Ponekad zaboravljamo da nismo vlasnici, već djelitelji milosti, kazao je papa Franjo, upozoravajući na opasnost klerikalizma. Istaknuo je kako laici trebaju raditi u Crkvi, ali da ih ne treba klerikalizirati. Čuvajte se ugodnog grijeha klerikalizma, upozorio je Franjo. Prozelitizam je „karikatura" evangelizacije, a klerikalizam je „grijeh" koji koči slobodu duha, kazao je Franjo.

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Stožer donio novu mjeru: 'Ako na misu dođe više od 100 ljudi, mora se raditi popis'
13. July 2020.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.