Papa Franjo: Polemike i spletkarenja siju razdor

Rasprave unutar Crkve su poželjne, ali one trebaju služiti ujedinjavanju, a ne podjelama, okršajima i neslogama, pozvao je papa Franjo u homiliji na misi (8. svibnja), koju je slavio za svoju domovinu, na spomen Gospe od Lujana, zaštitnice Argentine. Duh Sveti u Crkvi potiče „gibanja" koja se mogu činiti „zbunjujućima", no ako se prihvate u molitvi i duhu dijaloga, uvijek stvaraju zajedništvo među kršćanima, kazao je Franjo i naglasio da kad god su se kršćani, od vremena apostola nadalje, suočili u iskrenom dijalogu, ne potičući izdaje i unutarnja straničarenja (ponašanje kao u političkim strankama), uvijek su shvatili što im je činiti. To se vidi u čitanju iz Djela apostolskih, koje donosi zaključak prvog, Jeruzalemskog koncila (ili Apostolskog koncila održanog oko 50. godine, vjerojatno 49.), nakon što je došlo do neslaganja oko kršćana poganskoga, odnosno nežidovskoga podrijetla.

Apostolski koncil, nakon napetosti, donio je nekoliko jednostavnih pravila kojih se obraćenici na kršćanstvo trebaju držati. Problem je bio u „zatvorenoj" skupini kršćana koji su bili navezani na Mojsijev zakon i htjeli su ga nametnuti novim kršćanima. Sveti Pavao, apostol naroda, odlučno se tome protivio. Kako su riješili problem, upitao je Papa.

„Našli su se i svatko je dao svoj sud, svoje mišljenje. Raspravljali su, ali kao braća, a ne kao neprijatelji. Nisu se udružili u grupe kako bi pobijedili, nisu išli građanskim vlastima i nisu ubijali kako bi pobijedili. Tražili su put molitve i dijaloga. Oni koji su bili suprotnih stajališta uključili su se u dijalog i složili su se. To je djelo Duha Svetoga", objasnio je Franjo.

Konačna je odluka prihvaćena u slozi. Na temelju toga je na kraju koncila napisano pismo i poslano „braći pridošloj iz poganstva". Sadržaj tog pisma plod je izmjene i rada na koncilu, koji se uvelike razlikuje od polemika i spletkarenja onih koji siju razdor. Papa drži kako se u Crkvi tijekom rasprava ne bi trebalo ponašati kao u strankama gdje se stvaraju struje i protivnici. Tako gdje postoji

straničarenje, te izdaja braće, tamo nema Duha Svetoga! Duh je onaj koji stvara nešto novo, koji pokreće situaciju da bi se išlo naprijed, koji stvara nove prostore, daje mudrost koju je Isus obećao: „On će vas poučavati!". To potiče, i na koncu stvara, skladno zajedništvo među svima, kazao je papa Franjo.

Više vijesti iz Crkve čitajte OVDJE

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Hrvatska odlučila: Državljani BiH mogu u RH bez obavezne samoizolacije
09. July 2020.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.