Papa Franjo: Sijači razdora su kao teroristi

Postoji bolest u Crkvi, a to je ona sijanja podjela i razdora, kazao je papa Franjo u homiliji na misi održanoj (4. rujna) u kapeli doma Santa Marta u kojem živi, te je naglasio kako su kršćani pozvani miriti i mirotvoriti kao što je činio Isus.

„Onaj tko donosi mir je svetac, a onaj koji ogovara i sije razdor je, nasuprot, kao terorist", kazao je Franjo i postavio pitanje kako se riješenje može naći za ogovaratelje i sijače razdora, te odgovorio: „Mogu si pregristi jezik".

Mir je Isusovo djelo, djelo njegova „snižavanja da bude poslušan sve do smrti na križu", kazao je Franjo i naglasio kako kad govorimo o miru i mirenju, onda trebamo uvijek razmišljati o velikom miru i mirenju, koje je donio Isus. Bez Njega nije moguć mir. Bez Njega nije moguće mirenje. Naša je zadaća da u ratu, mržnji, također i obitelji, budemo mirotvorci i miritelji, kazao je Franjo, pa je govoreći o zadaći kršćana u ovo vrijeme ratova i mržnji istaknuo kako „moraju biti muškarci i žene mira, muškarci i žene pomirenja". Poručio je kako bi se svatko trebao zapitati: „Da li ja sijem mir? Da li svojim jezikom sijem mir ili sijem razdor?". Koliko smo puta čuli kazati kako ona osoba ima zmijski jezik, jer je učinio ono što je zmija učinila s Adamom i Evom, uništila je mir, kazao je Franjo i naglasio kako „takva bolest postoji u i našoj Crkvi gdje se sije podjela i mržnja, a ne mir".

Kršćani su pozvani da budu kao Isus, koji je „došao među nas miriti", kazao je Franjo i naglasio kako se osobu koja pomiruje i sjedinjuje može kanonizirati, jer je ta osoba sveta. Pozvao je da se ne upotrebljavaju riječi koje donose podjele, koje donose ratove, s kojima se ogovara.

„Što je ogovaranje. Kazati nešto na štetu drugoga. Ogovaranje je terorizam, jer onaj koji ogovara je kao kada terorist baci bombu i pobjegne. Uništava. S jezikom se uništava, nije mirotvorac. Ali taj je lukav, jel? Nije terorist samoubojica, ne, ne, jer se on dobro zaštiti", rekao je Franjo i preporučio da „svaki puta kada vam dođe da izustite nešto čime biste posijali razdor i podjelu ili biste drugoga ogovarali...pregrizite si jezik".

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Veseli vikend u Mostaru: Čak 22 nove bebe stigle na svijet
13. July 2020.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.