Papa Franjo: Treba sići s pijedestala našeg ponosnog „ja"

Ne smijemo podlegnuti oholosti koja raspiruje nasilje i rat, već trebamo imati poniznu hrabrost za traženje oprosta i mira, kazao je papa Franjo u poruci Gradu i Svijetu (Urbi et Orbi) koju je izrekao na Uskrs (5. travnja) s balkona bazilike sv. Petra u Vatikanu. Oholost, dakle, hrani mržnju, a time i ratove. Papa je govorio o ljudskom pretjeranom ponosu na Uskrs, kao i u homiliji tijekom Vazmenog bdijenja u bazilici sv. Petra (4. travnja).

Da bi se ušlo u otajstvo, potrebno se „sagnuti", potrebno se poniziti. Samo onaj koji se ponizi razumije Isusovo proslavljenje i može ga slijediti na njegovu putu, kazao je Franjo u uskrsnoj poruci i dodao kako nam svijet „predlaže da se nametnemo po svaku cijenu, da se natječemo, nadjačamo...", ali „kršćani, milošću Krista, umrlog i uskrslog, su klice drugog čovječanstva, u kojem nastojimo živjeti tako da jedni drugima služimo, da ne budemo bahati, već spremni pomoći i poštovati druge".

To nije slabost, već prava snaga! Tko nosi u sebi Božju snagu, njegovu ljubav i njegovu pravdu, ne treba se služiti nasiljem, već govori i djeluje snagom istine, ljepote ljubavi, kazao je Franjo u poruci Urbi et Orbi, a večer prije tijekom Vazmenog bdijenja naglasio je kako se Uskrs ne može shvatiti ako se ne uđe u otajstvo. Nije to samo intelektualni čin, niti samo spoznaja ili pronicanje... Uskrs je puno više od toga!

Potrebno je sići s pijedestala s našeg ponosnog „ja", naše umišljenosti. Treba imati snage priznati ono što stvarno jesmo, stvorenja s odlikama i nedostacima, grešnici kojima je potrebno oproštenje. Da bi se moglo ući u otajstvo potrebno je to poniženje, a to znači nemoć, ispražnjenje vlastite idolatrije (obožavanja sebe). Potrebno je klanjanje, jer bez toga se ne može ući u otajstvo, istaknuo je Papa.

Ulaženje u otajstvo od nas traži da se ne bojimo stvarnosti: da se ne zatvaramo u sebe, da ne bježimo od onoga što ne shvaćamo, da ne zatvaramo oči pred problemima niti da ih niječemo, da ne izbjegavamo pitanja... Ući u otajstvo znači napustiti svoje lagodne sigurnosti, vlastitu lijenost i ravnodušnost koje nas koče, i tragati za istinom, ljepotom i ljubavlju. U otajstvo se ne može ući ako mu se ne poklonimo, kazao je papa Franjo.

Više vijesti iz Crkve čitajte OVDJE

Zanima te i ovo?
Poruka za Ameriku iz Međugorja
26. January 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.