Sveti Otac jučer je u Skopju u katedralnom dvorištu održao ekumenski i međureligijski susret s mladima i ohrabrio ih da ostvaruju svoje najveće snove.

Papa je u katedralnom dvorištu u Skopju dočekan himnom susreta i velikim aplauzom. Nakon toga uslijedila su svjedočanstva mladog para koji živi u mješovitom braku, jedne mlade muslimanke i mlade grkokatolkinje, između kojih su izvedeni kratki glazbeni intermezzi.

Uslijedilo je obraćanje Svetoga Oca koji je ponovno svojim riječima pokazao kako razumije mlade i nastoji biti blizak njima u njihovim problemima i nadama. Važnost sanjanja i vjere u budućnost bila je u središtu susreta pape Franje s mladima.

- Dopustite mi da vam kažem da se ne može previše sanjati. Jedan od najvećih problema koje ljudi danas imaju, a među njima su i mnogi mladi ljudi, jest taj da su izgubili sposobnost sanjanja. Oni ne sanjaju, ni puno ni malo. A kad neka osoba ne sanja, kad mlada osoba ne sanja, taj prazni prostor zauzmu pritužbe i osjećaj beznađa. To prepuštamo onima koji idu za “božicom tužaljke”! To je prevara: navodi te na krivi put. Kad se sve čini kao da stoji i stagnira, kad nam osobni problemi zadaju glavobolju, a na društvene teškoće se ne pružaju pravi odgovori, nije dobro dići ruke od svega. Put je Isus. On je Gospodin! On mijenja naš pogled na život. Vjera u Isusa dovodi do veće nade, do sigurnosti koja se ne temelji samo na našim kvalitetama i vještinama, nego na Božjoj riječi, na pozivu koji dolazi od Njega. Pokušajte razmišljati o svojim najvećim snovima. Dati nadu umornom svijetu, zajedno s drugima, i kršćanima i muslimanima. Ovo je zasigurno vrlo lijep san – rekao je Papa okupljenim mladima.

Na kraju, Papa je pozvao mlade da im Majka Terezija bude primjer u ispunjavanju svojih snova.

- Sjetite se samo Majke Terezije: dok je živjela ovdje, nije mogla zamisliti gdje će je život odvesti no nije prestajala sanjati i težiti uvijek tome da otkrije lice svoje velike ljubavi, Isusa, u svima onima koji su ležali uz rub ceste. Sanjala je velike stvari i zato je mnogo voljela. Htjela je biti „olovka u Božjim rukama“. To je bio san koji je gajila. Prikazala ga je Bogu, vjerovala je u njega, trpjela zbog njega i nikada nije odustajala. I Bog je počeo pisati nove i nevjerojatne stranice povijesti tom olovkom. Svatko od vas je pozvan, poput Majke Terezije, raditi svojim rukama, ozbiljno shvatiti život i učiniti nešto lijepo od njega - poručio je Papa.

Nakon molitve Majke Terezije „Trebaš li moje ruke, Gospodine?“ i završnog blagoslova, Papa se zaputio u katedralu Presvetog Srca Isusova gdje je održan Susret sa svećenicima, članovima njihovih obitelji i redovnicima i redovnicama, prenosi IKA.

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Ante Gabrić čovjek koji je drugima darovao Isusa
24. October 2020.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.