Rođen je 19. svibnja 1874. godine u Šiljevištima, župa Klobuk kod Ljubuškog u pobožnoj hrvatskoj obitelji s devetero djece.

Djetinjstvo je proveo na paši s ovcama uz pobožne knjige. U pučku školu pošao je tek s dvanaest godina, kad je u Veljacima otvorena škola. U dvije godine završio je četiri razreda škole s odličnim uspjehom. Roditelji nisu imali novaca za njegovo daljnje školovanje pa je u Vitini izučio trgovački zanat. Kao trgovački pomoćnik, primljen je u sjemenište u Travniku sa željom da postane svećenik, uz pomoć bivšeg učitelja Tomislava Vuksana.

Živio je vrlo pobožno. Govorio je da će radije umrijeti, nego uvrijediti Isusa. Obraćao je grješnike, uveo je u sjemenište pobožnost Srcu Isusovu, a u svojoj rodnoj župi, osnovao je Bratovštinu Gospine krunice. S talijanskog na hrvatski jezik preveo je životopis Pavla Kolarića, bjelovarskog isusovca koji je preminuo u Rimu, na glasu svetosti. Petar je obolio od tuberkuloze i umro na Veliki četvrtak, 14. Travnja 1897. godine kao učenik osmog razreda isusovačke gimnazije, položivši redovničke zavjete.
Na Veliku subotu su Petrovi posmrtni ostatci uz zvuk uskrsnih zvona položeni u travničko groblje Bojna. Uskoro se proširio glas o njegovoj pobožnosti, ljubavi i svetosti pa su mnogi dolazili na njegov grob, palili svijeću, molili se i primali tražene milosti. Pokrenut je postupak za proglašenjem blaženim pa su odlučili Petrove zemne ostatke iskopati. Lijes, iako je bio u zemlji 38 godina, potpuno je sačuvan, a njegovo neraspadnuto tijelo preneseno je u kriptu sjemenišne crkve.

Sredinom prošlog stoljeća, komunisti su oduzeli zgradu Sjemeništa i nisu im se sviđali hodočasnici koji su dolazili na Petrov grob. Skrili su ga u blato i zazidali u nepristupačnom dijelu podruma. U nadi da će zaustaviti okupljanje i molitvu na njegovom grobu, proširili su lažnu vijest da su tijelo bacili u rijeku Lašvu. Kada je 1998. godine dio zgrade Sjemeništa vraćen isusovcima počelo se s uređivanjem i tijelo je čudesno pronađeno. Na svečan način sahranjen je u novu grobnicu sjemenišne crkve sv. Alojzija. Petrovo proglašenje blaženim očekuje se svakog trenutka. Njegovu svetost pokazuju mnogi vjernici, koji u velikom broju dolaze na mise koje se svakoga četvrtka služe u crkvi travničkog Sjemeništa gdje se nalazi grob Petra Barbarića.

Premda se u Travniku čuva Petrovo tijelo, u Šiljevištima je obnovljena rodna kuća koja je postala mjesto molitve i mira za vjernike koji se svakog četvrtka po uzoru na Travnik skupljaju i mole za Petrovu beatifikaciju.

Papa Franjo odobrio je objavljivanje dekreta o njegovim herojskim krepostima i čeka se samo jedno čudo koje treba izmoliti od Boga po Petrovu zagovoru. Uzdizanjem Petra na čast oltara Hercegovina će dobiti svog prvog blaženika, a ako bude volja Božja, jednom i sveca. Tako će svi vjernici, a posebice hrvatska mladež, u Petru dobiti divan uzor kršćanskog života.

Za Petra se kaže da je imao četiri ukopa. Donosimo slike grobnih mjesta Časnog Sluge Božjega Petra Barbarić.

Ana Bubalo/ljportal.com

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Stogodišnji svećenik slavio svetu misu sa svoja četiri sina svećenika
09. August 2020.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.