Broj svećeničkih i redovničkih zvanja i dalje raste u Vijetnamu, u kojem je 2019. godine bilo sedam milijuna vjernika, odnosno oko sedam posto stanovništva s pet tisuća svećenika, prenosi Vatican News.

Za formaciju svećeničkih kandidata nedostaju strukture. Trenutačno Crkva ima 11 bogoslovija s 2624 studenata iz 27 biskupija koje ne mogu primiti sve kandidate, osobito na sjeveru zemlje. Dovoljno je reći da je Bogoslovija svetog Josipa u Hanoiju ove godine primila samo 6 od 40 kandidata, dok je jedan dio poslan u druge bogoslovije, a oni koji su preostali nisu mogli započeti svoju svećeničku formaciju.

U tom kontekstu, sretna je vijest o nedavnoj dozvoli vijetnamskih građanskih vlasti za izgradnju nove bogoslovije Srca Isusova u biskupiji Thai Binh, na sjeveru Vijetnama, koju će voditi pedesetosmogodišnji otac Dominic Dang Van Cau. Nova će bogoslovija moći primiti do 200 kandidata i to ne samo mjesnih, nego i iz drugih biskupija i kongregacija, rekao je za agenciju Ucanews otac Thomas Doan Xuan Thoa, odgovoran za biskupijsko vijeće.

Malo je sjemenište Srca Isusova bilo zatvoreno upravo u jeku rata, između 1970. i 1971. godine. Biskup dijeceze Thai Binh koji je preminuo 1982. godine, pokrenuo je studij filozofije i teologije koji je Vlada zatvorila do 2008. godine, kada je njegov nasljednik od građanskih vlasti dobio dozvolu da nastavi s petogodišnjim programom za bivše bogoslove. Sadašnji biskup dijeceze Thai Binh, Peter Nguyen Van De organizirao je novi studij za 25 svećeničkih kandidata koji su sada već đakoni i u prosincu će biti zaređeni za svećenike. Stotinu je studenata 7. rujna sudjelovalo na misi otvaranja nove akademske godine koja će se, dok se ne završe radovi, odvijati u biskupskoj kući. Svi dolaze sa sjevera i iz nekih redovničkih zajednica kojima hitno trebaju svećenici.

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Terorizam u Francuskoj: U crkvi ubijeno troje ljudi, ženi odrubljena glava
29. October 2020.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.