Redovno zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (BK BiH) pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala i predsjednika BK BiH Vinka Puljića, započelo je u petak u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu, javlja Katolička tiskovna agencija.

Riječi pozdrava i dobrodošlice uputio je kardinal Puljić napominjući da su “u proteklom razdoblju od 70. zasjedanja, održanog sredinom srpnja ove godine u Banjoj Luci, društveni život u BiH obilježile brojne političke napetosti i intrige, koje su stvarale negativnu klimu u javnosti i urušavale nadu ljudima ove zemlje”.

Posjetio je i na objavljene statističke podatke prema kojima je u zadnjih pet godina iz Bosne i Hercegovine odselilo oko 150.000 ljudi. Također je spomenuo zabrinutost Hrvata zbog neravnopravnosti s druga dva naroda u BiH.

“Mnogi Hrvati, koji su u ogromnoj većini katolici, u nekim dijelovima BiH bolno doživljavaju da nemaju svojih predstavnika u vlasti pa se osjećaju otpisani kao narod i na margini života. Ne bi smjela biti važnija stranka od naroda koji želi biti ono što jest i opstati na svojoj grudi.

Gotovo je sve ispolitizirano i obojeno stranački tako da nije važan čovjek ili građanin, nego ko je koje stranke i je li ‘naš’ ili ‘njihov’ odnosno je li na ‘našem’ ili na ‘njihovom’ teritoriju pa se prema tome dijele prava”, kazao je kardinal Puljić, napomenuvši pri tome kako su u BiH brojni ljudi, tamo gdje su u manjini, već godinama precrtani i od većine drugih i drugačijih, ali i od većine u vlastitom narodu.

“Tako se opravdava licemjerje po kojem se i veliki dio svoga naroda stavlja u stanje potrebe za skrbnikom pa čak i niječe njihovo postojanje u velikom dijelu vlastite domovine, a da se u isto vrijeme za njih istinski ništa ne čini” – kazao je kardinal.

Kardinal je istaknuo kako je prema razmišljanju ogromne većine stručnih ljudi “za brži napredak Bosne i Hercegovine nužno mijenjati daytonski okvir s ciljem stvaranja normalne funkcionalne države jednakopravnih naroda i građana u svakom dijelu zemlje”.| dnevno.ba

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
PAPA IMA PORUKU ZA SVE: “Ako mi dopustite, želio bih kratko razgovarati s vama u ovom razdoblju teškoća i patnje”
04. April 2020.
Pridružite nam se na Viberu popup-image
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.