Zbor za nauk vjere za sada ne kani odgovoriti na pismo četvorice kardinala koji traže da Papa pojasni sumnje glede tumačenje apostolske pobudnice Amoris Laetitia, osobito što se tiče mogućnosti da rastavljeni i ponovo vjenčani da pristupe sakramentu pričesti – ustvrdio je pročelnik Zbora za nauk vjere kardinal Gerhard Ludwig Müller, u razgovoru za austrijsku agenciju Kathpress.

Zbor za nauk vjere se kreće i govori „s autoritetom Pape“, a ne može „sudjelovati u sukobljavanju mišljenja“. Kardinal je primijetio kako je pismo upućeno Svetom Ocu koji bi mogao „zadužiti“ Zbor da riješi pitanje, jer je nadležno tijelo za sve tematike koje se odnose na crkveno učiteljstvo o vjeri i moralu.

Kardinal je poželio mirnu raspravu o apostolskom pismu „Amoris Laetitia“. Za sada je važno da svatko bude objektivan te da se nitko ne upušta u neku vrstu polarizacije, niti da pridonosi njezinu raspirivanju – istaknuo je kardinal.

Kardinal ne govori izravno o spornoj točki, odnosno o tomu mogu li rastavljeni i ponovo vjenčani u nekim slučajevima, posebnim i vrlo razložnim, biti pripušteni na Pričest. Ali upozorio je da dokument ne treba tumačiti tako kao da tvrdnje prethodnih papa i Zbora za nauk vjere nisu više valjane, te je izričito citirao odgovor Zbora na pastoralno pismo trojice biskupa iz Gornjega Porajnja 1993. godine, u kojem je kardinal Ratzinger, ondašnji pročelnik Zbora, odbacio zahtjeve biskupa da učine iznimku u posebnim slučajevima glede pričešćivanja rastavljenih i ponovo oženjenih.

Nerazrješivost braka treba biti neuklonjiv temelj nauka za svaku pastoralnu pratnju. Papa Franjo istodobno želi pomoći svima onima čiji se brak i obitelji nalaze u krizi da nađu rješenje sukladno s voljom uvijek milosrdnoga Boga – kazao je kardinal koji je odbacio teorije o navodnim borbama u Vatikanu između onih koji žele reformu i onih koji joj se protive. Govorimo „o pobjedi istine, a ne moći“ zaključio je kardinal Müller.

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Legendarni Dražen Petrović je u New Yorku zbog Hrvatske štrajkao glađu
22. October 2020.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.