Nakon upisa u rimski kalendar obveznog spomendana Blažene Djevice Marije Majke Crkve koji svi moraju slaviti već ove godine u ponedjeljak nakon Duhova, Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, na čelu s prefektom kardinalom Robertom Sarahom, dala je sljedeće upute kako slaviti taj obavezan spomendan.

Odjeljak koji se čita u Rimskom misalu nakon obrazaca mise Duhova koji glasi: „U mjestima gdje, po običaju, brojni vjernici sudjeluju na misi u ponedjeljak i utorak nakon Duhova, uzima se misa nedjelje Duhova ili se uzima zavjetna misa Duhu Svetom“, i dalje vrijedi, jer ne ukida prednost među liturgijskim danima koji su, u odnosu na njihovo slavlje, jedinstveno uređeni obrascem o liturgijskim danima. Slično tome, prednost je uređena uredbom o zavjetnim misama.

Međutim, gledajući na jednaku važnost, prednost treba dati obvezatnom spomendanu Blažene Djevice Marije Majke Crkve, čiji su tekstovi u prilogu Uredbe, s određenim čitanjima koja se trebaju smatrati vlastitima, jer osvjetljuju otajstvo duhovnog majčinstva. U budućem izdanju „Reda misnih čitanja“ poseban će odjeljak izričito označavati koja su čitanja vlastita i stoga, iako se radi o spomendanu, potrebno ih je uzeti umjesto svakodnvnih čitanja

U slučaju poklapanja tog spomendana s nekim drugim spomendanom slijede se upute općih odredbi za liturgijsku godinu i kalendar. Budući da je spomen Blažene Djevice Marije Majke Crkve povezan s Pedesetnicom, kao što se slično i spomen Bezgrešnog Srca Blažene Djevice Marije spaja s proslavom Presvetog Srca Isusova, u slučaju podudaranja s drugim spomendanom nekog sveca ili blaženika, prema liturgijskoj tradiciji prednosti među osobama, prednost ima spomen Blažene Djevice Marije.

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Pogledajte film o časnoj sestri koja je spasila više od 2000 ljudi iz logora
04. April 2020.
Pridružite nam se na Viberu popup-image
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.