Riječima „Mir vama“, uskrsli Isus na sam dan uskrsnuća, pozdravio je svoje učenike, kad se pojavio u dvorani u kojoj su se uplašeni apostoli zatvorili.

„Za moto smo uzeli riječi 'Mir vama'. Razlog za ovu odluku leži i u tome što je i sam papa Franjo nekako dao poticaj za taj moto najavljujući svoj dolazak u Sarajevo kako bi nas ohrabrio u procesu izgradnje mira“, rekao je danas u Sarajevu vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, na predstavljanju gesla, loga i plakata za predstojeći pohod pape Franje Sarajevu, 6. lipnja 2015.

Kardinal Puljić, podsjetio je i kako je riječima „Mir vama“, uskrsli Isus na sam dan uskrsnuća, pozdravio je svoje učenike, kad se se pojavio u dvorani u kojoj su se uplašeni apostoli zatvorili.

„Na svoj način ovo ima svoju simboliku i za nas koji živimo u neizvjesnim, nesigurnim vremenima za budućnost. I nama treba jedno takvo ohrabrenje i poruka mira koja će biti ohrabrenje svim žiteljima ove zemlje i svim ljudima dobre volje, na poseban način nama katolicima, jer Papa u prvom redu dolazi kao vrhovni poglavar Katoličke Crkve“, kazao je kardinal Puljić pojašnjavajući da katolici, govoreći o papi kao nasljedniku svetoga Petra apostola, rado upotrebljavaju izraz „Petar naših dana“.

Istaknuo je i da geslo „Mir vama“ ima posebno značenje zato što Papa u ime Isusa Krista želi poslati poruku mira.

Autori loga i plakata su Miroslav Šetka, profesor likovne umjetnosti u Katoličkom školskom centru „Sv. Pavao" u Zenici. Šetka i dizajner Dragan Ivanković. Kažu, nastojali su u logo ugraditi više elemenata u obliku otvorene forme ističući simboliku križa, goluba s maslinovom grančicom, granica Bosne i Hercegovine, boja njezine zastave te boja hrvatske prisutnosti u BiH.

Šetka je rekao i da su razrađene različite forme loga uz dodatak simbolike tropleta. Napomenuo je i da će uskoro biti izrađene i upute za tiskanje loga. Dodao je da su tom duhu izradili i plakat na kojem je lik Svetog Oca te riječi gesla i logo susreta.

Više vijesti iz Crkve

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Stogodišnji svećenik slavio svetu misu sa svoja četiri sina svećenika
09. August 2020.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.