U nedjelju 30. rujna u sjedištu Kustodije Svete zemlje otvoren je kongres posvećen 800. godišnjici susreta Sv. Franje Asiškog i sultana Maleka al-Kamila.

Uvodni govor na kongresu, posvećenom 800. godišnjici susreta Svetog Franje Asiškog i egipatskog sultana Maleka al-Kamila, održao je Francesco Patton, kustos Svete zemlje, nakon čega je uslijedilo izlaganje dr. Bartolomea Pironea, profesora arapskog jezika i književnosti, pod naslovom Susret Franje i sultana kroz arapske izvore.

Kustos je Svete zemlje u pozivu za sudjelovanje na tom događaju istaknuo da je 2019. posebno značajna za franjevce, zato što je prije 800 godina Sveti Franjo došao u Svetu zemlju kao hodočasnik i svjedok mira i boravio tamo do 1220., prije povratka u Italiju. „Dok je bjesnio Peti križarski rat te se činilo da je moguć jedino govor oružjem, Sv. Franjo Asiški nadišao je granice rata i nadvladao logiku sukoba civilizacija, jednostavno slijedeći božansko nadahnuće koje ga je navelo da vjeruje u mogućnost bratskog susreta sa svim stvorenjima“, poručio je fra Francesco Patton.

Kustos Svete zemlje također je napomenuo da je, zahvaljujući susretu sa sultanom al-Kamilom i dugom boravku u Svetoj zemlji, Sv. Franjo mogao razviti metodu evangelizacije koja se temelji na svjedočanstvu života i navještaju Riječi. „Ta metoda već osam stoljeća, preko Kustodije Svete zemlje, nadahnjuje i vodi franjevačku prisutnost na Bliskom Istoku“, istaknuo je Francesco Patton, dodavši da su franjevci pozvani odvažiti se na uspostavljanje odnosa s drugima, prenosi vaticannews.va.

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Evanđelje dana, 31.10.2020.
31. October 2020.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.