Jedan je oblik vjerske diskriminacije katkada, pa i u snažnim demokracijama, sve češće okrivljavanje ili kažnjavanje vjerskih vođa kada tumače temeljna načela svoje vjere, posebno na području života, braka i obitelji.

Održavati prisutnost kršćanskih zajednica posebno na područjima gdje nisu dio većinskih skupina, mnogo je više od simboličnog pitanja. To je snažno svjedočanstvo vjere i dokaz da je miran suživot u pluralitetu religija moguć kada se poštuje dostojanstvo svake osobe – rekao je monsinjor Antoine Camilleri, dotajnik za odnose s državama, jučer u bazilici svetog Bartolomeja u Rimu, prilikom predstavljanja časopisa o progonu kršćana.

Radi se o „krajnje zabrinjavajućoj stvarnosti“ koju je Papa opisao kao „vrstu genocida uzrokovanu općom i kolektivnom ravnodušnosti“ u kojoj se „prisutnost kršćana sustavno izbacuje iz društava i kultura, pa i na područjima gdje je nastala“ – kazao je monsinjor Camilleri.

Nepravedna diskriminacija, nasilje i progon bilo kojeg ljudskog bića, osobito na temelju vjere i uvjerenja, moralno su neprihvatljivi i za osudu – rekao je dotajnik za odnose s državama i primijetio – Posljednjih smo godina svjedoci napada, u okviru pojave koja uključuje mnoge vjerske zajednice u cijelom svijetu, na skupine i pojedince u različitim vjerskim kontekstima od strane terorista, ekstremističkih skupina i vjerskih fanatika koji ne poštuju živote onih koji imaju drugačije uvjerenje od njihova.

Kao što je naglasio papa Franjo 4. veljače, u deklaraciji iz Abu Dhabija, postoji rizik od „političke manipulacije religijama“ koja se ne odnosi samo na nedržavne čimbenike kao što su teroristi ili vjerski ekstremisti. Vlade se također trebaju pitati u kojoj se mjeri zauzimaju za obranu vjerske slobode i borbu protiv progona – protumačio je monsinjor Camilleri i nastavio – S jedne strane često ne opravdavaju ili osuđuju te geste, dok s druge strane „surađuju“ politički, gospodarski, tržišno, vojno ili na drugi način, i jednostavno zatvaraju oči pred onima koji, na tako očit način, krše tu temeljnu slobodu.

Nažalost većina tih zločina i dalje ostaje nekažnjena – rekao je monsinjor Camilleri i upozorio – Međunarodna zajednica pokazuje samo malo više sramotne neugodnosti i vrlo često toj pojavi posvećuje premalo pažnje. U tom smislu Sveta Stolica smatra da je uznemirujuća stvarnost vjerskih progona predmet velike zabrinutosti ne samo za kršćane koji pate, nego i za vjernike bilo koje religije. Ti su progoni napad na temeljnu slobodu ljudske osobe. Situacija kršćana koji trpe mučenje i smrt osobito je bolna za nas koji s njima dijelimo duboku duhovnu povezanost.

Jedan je oblik vjerske diskriminacije katkada, pa i u snažnim demokracijama, sve češće okrivljavanje ili kažnjavanje vjerskih vođa kada tumače temeljna načela svoje vjere, posebno na području života, braka i obitelji – rekao je dotajnik za odnose s državama i istaknuo – Vjerska sloboda nije samo kulturno ili pravno pitanje, nego je ukorijenjena u dostojanstvu osobe i „uvjet traganja za istinom koja nije nametnuta silom“. U tom smislu vjera može poslužiti kao važan čimbenik jedinstva i mira unutar ljudske obitelji, kroz razumsko traženje općeg dobra koje mora podupirati dijalog.

Otvoren i pošten međuvjerski i međukulturni dijalog jedno je od sredstava za nadvladavanje progona i bitna dimenzija u neophodnom priznavanju svake osobe kao „sugrađana“. Većina ustava potvrđuje da su svi građani jednaki, iako porast nacionalizma u nekim zemljama, u sprezi s agresivnim isticanjem vjerskog identiteta, lako može dovesti do vjerskog fundamentalizma. Ljudi ili skupine koji ne pripadaju etničkoj ili vjerskoj većini tada mogu biti izloženi diskriminaciji, marginalizaciji i progonu, jer većina riskira, osjećajući državu kao isključivo vlasništvo, na štetu onih koji ne vjeruju u njihovu vjeru – zaključio je monsinjor Antoine Camilleri, dotajnik za odnose s državama.

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
HODOČAŠĆA IZ ITALIJE – JOŠ PUNO TOGA NEDEFINIRANO
01. June 2020.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.