Nastava je vrlo lijep posao, jer nije samo prenošenje znanja, nego je i odnos – istaknuo je Sveti Otac u govoru članovima Talijanske katoličke unije nastavnika, koja ove godine obilježava sedamdesetu obljetnicu, a koje je primio u audijenciju u dvorani Pavao VI. U društvu koje se muči u pronalaženju uporišta, u školi mladi trebaju naći pozitivno uporište – ustvrdio je papa Franjo potičući nastavnike da idu „u periferije škola“, kako ih se ne bi prepustilo „marginaliziranju, neznanju i razvratu“.

Nazočnim nastavnicima i odgojiteljima Papa se obratio pozdravom: „Dragi kolege i kolegice“, dodajući kako je i on bio nastavnik. Oni se, osim poučavanja u školi, trebaju pripremiti za predavanje te voditi brigu o svakom učeniku; kako mu pomoći da bi napredovao. Istina je da je to vrlo lijep posao, ali i to da je slabo plaćen, što nije pravedno. Nastavnici su poput duhovnih roditelja; velika je, dakle, njihova odgovornost – ustvrdio je Papa.

Govoreći pak o odlikama nastavnika, Sveti je Otac rekao da on mora biti vrlo uravnotežena osoba. Nastava je ozbiljna obveza koju može prihvatiti jedno zrela i uravnotežena osoba; nastavnik nije sam, jer posao dijeli s kolegama i cijelom odgojnom zajednicom – objasnio je Sveti Otac, a potom se osvrnuo na dugogodišnji rad Talijanske katoličke unije nastavnika i odgojitelja.

Uniju je 1944. godine ustanovio Gesualdo Nosenga, u jeku Drugoga svjetskog rata. Od tada je prevalila dugi put pridonoseći rastu zemlje, reformi školstva i odgoju mladih naraštaja, zahvaljujući revnosti koju daje vjera u Boga i odgovoru na Božju zapovijed: ljubi Gospodina Boga i svoga bližnjega – rekao je Papa dodajući da se možemo pitati: tko je nastavnikov ‘bližnji’?

Učenici su nastavnikovi ‘bližnji’. On s njima provodi svoje dane. Učenici očekuju da ih on vodi i usmjerava. Da bi obrazovanje bilo stručno, nužni su ljudski odnosi. Rasprave i obezvrjeđivanja često zatamnjuju „ispravno shvaćanje školstva“, a Unija je talijanskih katoličkih nastavnika pozvana školstvo ispravno tumačiti: u školi se – državnoj i privatnoj – stječe stručna sprema te uče ispravni ljudski odnosi – ustvrdio je Papa dodajući:

Osim znanja, učenike trebate poučavati o životnim vrijednostima i običajima. Da bi se steklo znanje dovoljno je računalo, ali da bi se shvatila ljubav, te koje vrijednosti i običaji stvaraju sklad u društvu, potreban je dobar učitelj – rekao je papa Franjo, osvrnuvši se potom na odnos učitelja i učenika.

Škola je mjesto za odgoj, svaki učenik se u školi treba osjećati voljenim, bez obzira na njegove sposobnosti i ograničenja. Škola treba biti pozitivno uporište današnjem društvu, a kršćanski su pak nastavnici pozvani da idu u periferije škola, koje se ne smije prepustiti marginalizaciji, neznanju i razvratu – zaključio je papa Franjo.

Ako želite čitati još vijesti o papi Franji, kliknite OVDJE

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Stožer donio novu mjeru: 'Ako na misu dođe više od 100 ljudi, mora se raditi popis'
13. July 2020.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.