Jednoga popodneva dolazi župniku mladić kojeg župnik dobro poznaje s vjeronauka jer ga je pratio kroz pripravu za prvu pričest i krizmu.

Odavno se zamomčio i župnik misli da dolazi najaviti pripravu za brak. Ulazeći u župni ured, pomalo stidljivo ali ljubazno pozdravi župnika i zamoli jedan razgovor koji nije ispovijed, ali skoro ispovijed.
Mladić započe: „Vama je, župniče, poznato da se zabavljam s djevojkom koja je također zajedno sa mnom išla ovdje na vjeronauk, ali ona je nešto mlađa. Već se župom 'šuškalo' kako smo dobar par. I meni se tako činilo, ali dogodio se jedan slučaj zbog kojeg sam došao s vama u povjerenju razgovarati".

Župnik je sa zanimanjem pratio mladića, ali nije naslućivao o čemu je riječ. Mladić nastavi: „Kako ste nas učili na vjeronauku, tako sam shvaćao svoju vjeru. Bio sam odlučio da ću uzdržano živjeti prije vjenčanja. Nešto iz obitelji, a nešto s vjeronauka usadilo se u moju savjest te imam osjećaj za grijeh i za sveto".

Kako župniku i dalje još ništa nije bilo jasno, on ga izravno upita: "U čemu je problem?" Mladić stidljivo i tužno nastavi: „Znate, ovih dana je bilo to famozno 'Valentinovo'. I nas dvoje smo pošli na zabavu jer svi idu. Bila bi sramota ne biti na toj zabavi.

Atmosfera je sva bila puna erotike. Primijetio sam i na njoj i na sebi kako smo zahvaćeni strašću. Nisam imao snage povući se iz takve klime. Pogotovo jer se ona tako 'nametljivo' vladala, da sam se i ja prepustio tom ozračju. U toj euforiji sagriješili smo bludno. Kada smo se razišli, vidio sam da nisam vjeran svom stavu i svom uvjerenju." Onda mladić malo opuštenijim glasom nastavi: „Nažalost, zbog tog grijeha nisam došao razgovarati ovdje, to ću u ispovjedaonici, ali ovdje hoću pričati s Vama zbog onoga što je nastalo nakon toga."

Nakon župnikova upita: „Što to?", mladić onda otvori svoju dušu. „Kako je nedjelja bila sutradan, pošli smo na Misu. Bolje reći, vidio sam svoju djevojku kako ulazi u crkvu. Ušao sam i ja nakon toga. Nisam bio raspoložen za ispovijed, nego sam premišljao u svojoj glavi i molio. Nisam vidio da je moja djevojka išla na ispovijed. Kada je došla pričest, ona je stala u red za pričest. Kada nisam u zemlju propao: 'Pa, zar će se pričestiti s tim grijehom?' Nažalost, ona je to napravila normalno. Nakon toga se u meni sve slomilo.

Istinski sam je volio, ali kada sam vidio da je sposobna s teškim grijehom na pričest, u meni su se probudila brojna pitanja.

'Ako je sposobna Boga varati, kako neće onda i mene?' Nakon toga nemam mira. Čim prije sam izišao iz crkve samo da je ne sretnem jer bih burno reagirao. Zbog toga sam došao s vama popričati jer brak je ozbiljna stvar. Ne zbunjuje me grijeh, nego ovakav čin da je sposobna svetogrđe praviti."

Župnika je posebno dirnula ta mladićeva savjest i osjetljivost za grijeh i za svetost. Malo se pribrao da nađe pravu riječ kojom bi nastavio razgovor: „Pa što namjeravaš dalje učiniti?" Mladić uzdahnu te s bolju reče: „Moj župniče, u meni se sve srušilo. Mislim u sebi, što ako je začela dijete, to je dijete naše, ako nije, moram je ostaviti jer preko ovoga ne mogu prijeći?"

Župnik ipak postavi pitanje: „Što znaš, možda se ona ipak negdje ispovjedila, ako nije ovdje?" Mladić odmah odgovori: „Ne vjerujem, moj župniče, jer nije bilo prilike!"

Kako bi pomalo napetu atmosferu spustio na zemlju, preporuči mladiću da se malo smiri, pomoli te nakon nekoliko dana navrati ponovno i o tome popričaju, „Zajedno ćemo moliti za svjetlo Duha Svetoga", reče mu župnik.

Mladić s posebnom ljubavlju i odanošću zahvali na očinskom razumijevanju, ali doda da ne misli s njom još o tome ništa porazgovarati, nego će se držati po strani dok se u njegovoj duši ne razbistri stanje. Pošao je od župnika smireniji, ali zato župnik s tugom ode u crkvu da sve Isusu rekne i potuži mu se kako je teško vjeru usaditi u duše mladih.

Zanima te i ovo?
Papa Franjo uputio čestitku novom američkom predsjedniku Joeu Bidenu
21. January 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.