Varaždinski biskup Bože Radoš objavio je novu uputu svećenicima i svim ostalim vjernicima zbog pogoršanja epidemiološke situacije. Tekst objavljen 1. rujna na mrežnim stranicama Varaždinske biskupije prenosimo u cijelosti.
Read more ...

Reljef Bezgrešnoga Srca Marijina, izrađen od gipsa, postavljen iznad bračnog kreveta u kući mladoga bračnog para Angela Iannusa i Antonine r. Giusto, plakao je ljudskim suzama 29. 30. i 31. kolovoza te 1. rujna 1953. godine.
Read more ...

S vjerom i nadom u uskrsnuće javljamo svoj braći franjevcima, rodbini, prijateljima i znancima da je danas u nedjelju, 30. kolovoza 2020., u samostanu u Tomislavgradu, blago u Gospodinu preminuo njegov sluga svećenik i naš brat FRA MIRKO BAGARIĆ, u 71. godini života, 51. godini redovništva i  46. godini svećeništva.
Read more ...

Prigodom početka nove katehetske i školske godine u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski uputio je poruku svima koji su na izravan ili neizravan način uključeni u odgoj i poučavanje mladih naraštaja. Poruku prenosimo u cijelosti:
Read more ...

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić uputio je 27. kolovoza obavijest svećenicima i vjernicima na području Splitsko-dalmatinske županije o novim epidemiološkim mjerama, prema kojima u crkvenim prostorima za vrijeme dijeljenja pričesti svećenici moraju nositi masku, dok su vjernici za cijelo vrijeme boravka u crkvenim prostorima dužni nositi masku, javla IKA.
Read more ...

Na Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima 23. kolovoza dubrovački biskup Mate Uzinić služio je misu na Otočiću sv. Marije na Mljetu u crkvi Sv. Marije ispred čijih vrata su 19. kolovoza 1943. godine mučeni i ubijeni, te bačeni u zajednički grob svećenik don Karoly Kiss, te mještani Ivan Čumbelić, Kate Hajdić, Petar Matana i Marin Sršen. Na tom mjestu obitelji su 1998. godine podigli spomen-ploču.
Read more ...

Đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić predvodio je u četvrtak 20. kolovoza svečano misno slavlje u župi Sv. Josipa na Trešnjevci, u povodu pedesete obljetnice redovničkih zavjeta nacionalne ravnateljice pastorala Roma i tajnice Odbora Hrvatske biskupske konferencije za pastoral Roma, članice Družbe Klanjateljica Krvi Kristove s. Karoline Miljak, ASC.
Read more ...

Nadbiskupija je za Catholic News Agency rekla da je vremensko ograničenje homilije dio sigurnosnih mjera na pandemiju koronavirusa. Nadbiskupijski vikar Glennon Jones krajem srpnja rekao je da su u ordinarijat pristigli izvještaji o pojedinim homilijama koje su trajale duže od pet minuta, odnosno više od onoga što je nadbiskup propisao. To povećava izloženost drugih mogućem virusu, ali i unosi nemir među vjernike do te mjere da neki zbog toga ne sudjeluju u misnom slavlju. Ako se to nastavi, nadbiskup Wester razmotrit će strože postupke, uključujući i mogućnost oduzimanja prava propovijedanja, napisao je Jones. Santa Fe među rijetkim je biskupijama oštrijih mjera sigurnosti. Primjerice, druge biskupije u državi New Mexico, Gallup ili Las Cruces nisu izdale ograničenje za dužinu homilije otkad su se Mise s narodom nastavile služiti, prenosi Laudato. Inače, papa Franjo prije dvije je godine svećenike potaknuo da njihove homilije budu dobro pripremljene i obzirne prema zajednici, spomenuvši pritom da ne smiju biti duže od deset minuta.

Župni ured sv. Ante Padovanskog u Bihaću uputio je priopćenje u povodu ispisivanja uvredljivih grafita na zvoniku stare župne crkve Sv. Ante Padovanskog u Bihaću i oko grobnice hrvatskih velikana na platou crkve, postavivši pitanje kome to u Bihaću koji se može ponositi dugom tradicijom pluralizma, tolerancije i dijaloga smetaju upravo kršćanske svetinje.
Read more ...

Monsinjor Ante Jozić predvodio je večernje misno slavlje na Gospin žežen u Sinju. Prvi puta nakon tragične nesreće koja mu se dogodila 7. travnja prošle godine u tunelu sv. Ilija. Na njegovo vozilo naletio je 24-godišnjak koji je prešao u suprotni trak. U bolnici je, od zadobivenih ozljeda, mladić preminuo.
Read more ...

Ovogodišnja Gospojina, Velika Gospa, kao i brojni drugi događaji, posve je neobična zbog koronavirusa. Inače, među najomiljenije marijanske pučke blagdane spada Marijino uznesenje na nebo. Još donedavno vjernici diljem BiH za taj dan spremali su se devetodnevnim postom. A tko je god mogao, za Veliku Gospu nastojao je hodočastiti u koje marijansko svetište.
Read more ...

Predsjednik HBK mons. Želimir Puljić, kao zadarski nadbiskup svoju je nadbiskupiju u utorak 12. kolovoza posebnim pismom pozvao na razboritost i odgovornost u ovogodišnjoj proslavi Velike Gospe, te na pridržavanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Razloge za ovo pismo nadbiskup Puljić objasnio je u srijedu, 13. kolovoza u emisiji „Aktualno“ Hrvatskoga katoličkog radija.
Read more ...

Dok su u gradu pod Kamičkom sa zadovoljstvom zaklapali jednu stranicu, na kojoj je ostalo zapisano da su unatoč epidemiji koronavirusa uspješno održali kontinuitet alkarskih svečanosti, već su imali otvorenu drugu, vezanu za obilježavanje blagdana Velike Gospe i sinjske nebeske zaštitnice Gospe Sinjske.
Read more ...

Fra Bonaventura Duda, franjevac-svećenik, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba blago je u Gospodinu preminuo 3. kolovoza oko 9 sati u Franjevačkom samostanu sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu, u 94. godini života, 76. redovništva i 68. svećeništva.
Read more ...

Zanima te i ovo?
Biskup Palić susreo se s predsjednikom Vlade Hercegovačko-neretvanske županije
29. October 2020.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.