Hrvatski predstavnici na Svjetskom atletskom prvenstvu osoba sa Down Sindromom

Natjecatelji koji će predstavljati Hrvatsku i Zadar na Madeiri su Filip Kulonja, Kristofor Rašin i Ivica Vidulić.

Za nepuna 2 tjedna na Svjetsko atletsko prvenstvo osoba sa Down Sindromom na Madeiru, portugalski otok u Atlantskom oceanu putuje i naša ekipa iz Zadra. Natjecatelji koji će predstavljati Hrvatsku i Zadar na Madeiri su Filip Kulonja, Kristofor Rašin i Ivica Vidulić.

Natjecanje traje od 01. do 08. listopada i kako naši predstavnici kažu jako su sretni i ponosni da mogu na tako jednom velikom natjecanju predstavljati Hrvatsku.

Sve to ne bi bilo moguće bez njihove trenerice Martine Šango pa su zato s Martinom za portal Hrvatska reprezentacija novinari napravili ekskluzivni razgovor:

Možete nam reći par stvari o sebi i kako ste se uključili u rad s djecom sa Down sindromom?
“Ja sam profesor kineziologije i radim u Športskoj školi košarke Zadar, u okviru koje sam od prošle godine započela s radom sa djecom sa Down sindromom, a u radu mi je, na volonterskoj osnovi nesebično pomagala Martina Sladić. Imali smo ukupno 10-ero djece i sa njima sam radila po proširenom programu koji obuhvaća bazične sportove ali i one ekipne.”

Od kud ideja da djecu uključite baš u atletiku?
“Kako je atletika ipak kraljica sportova, a to je ujedno bilo i moje usmjerenje na fakultetu i moja “prva ljubav”, odlučila sam djecu prvo registrirati u Svjetsku sportsku organizaciju osoba sa Down Sindromom (Sports Union for athletes with Down Syndrome, SU-DS), a onda ih i prijaviti za svjetsko atletsko prvenstvo.”

Jeste li imali kakvih „izazova“ u realizaciji odlaska na Madeiru?
“Sports Union for athletes with Down Syndrome organizira velika sportska natjecanja u raznim sportovima, kao i ovo svjetsko atletsko prvenstvo u Portugalu. Sljedeći korak bila je prijava na dotično natjecanje, a onda onaj najteži dio posla, prikupljanje novaca za samu realizaciju. U tome nam je uvelike pomogao HOO, Grad Zadar , Zadarska Županija i sponzori, te se svima njima srdačno ovim putem i zahvaljujem.”

Jeste već bili na sličnom natjecanju?
“Ovo nam je prvo veliko natjecanje i jako smo uzbuđeni, sretni i ponosni, ali mislim da nitko od nas još nije svjestan koliko je ovo veliko za ovu djecu, za njihove roditelje, za drugu djecu sa Down Sindromom u Hrvatskoj.”

U Madeiru idu Filip, Kristofor i Ivica ali će vjerojatno u Zadru imati veliku podršku?
“Da naravno. Iako dosta naših prijatelja koji sa nama treniraju, ostaju kod kuće i teško nam je zbog toga, osjećamo da je ovo i za njih i za ostale generacije jedan iskorak, da pokažemo svijetu i Hrvatskoj da su i djeca sa Down Sindromom vrijedni kao i bilo tko drugi, da su dostojni članovi našeg društva i da ih moramo prigrliti i pomoći im da što više napreduju u svakom smislu, kako bi se jednog dana mogli i osamostaliti po uzoru na neke europske zemlje.”

Cijela naša ekipa Hrvatske reprezentacije želi puno uspjeha Filipu, Kristoforu i Ivici u svojoj avanturi u Madeiri i neka se lijepo zabave. Dečki, uživajte na Svjetskom prvenstvu u Madeiri, pozdravili su ovu divnu ekipu  Hrvatska reprezentacija

Tagged under