Natjecatelji koji će predstavljati Hrvatsku i Zadar na Madeiri su Filip Kulonja, Kristofor Rašin i Ivica Vidulić.

Za nepuna 2 tjedna na Svjetsko atletsko prvenstvo osoba sa Down Sindromom na Madeiru, portugalski otok u Atlantskom oceanu putuje i naša ekipa iz Zadra. Natjecatelji koji će predstavljati Hrvatsku i Zadar na Madeiri su Filip Kulonja, Kristofor Rašin i Ivica Vidulić.

Natjecanje traje od 01. do 08. listopada i kako naši predstavnici kažu jako su sretni i ponosni da mogu na tako jednom velikom natjecanju predstavljati Hrvatsku.

Sve to ne bi bilo moguće bez njihove trenerice Martine Šango pa su zato s Martinom za portal Hrvatska reprezentacija novinari napravili ekskluzivni razgovor:

Možete nam reći par stvari o sebi i kako ste se uključili u rad s djecom sa Down sindromom?
“Ja sam profesor kineziologije i radim u Športskoj školi košarke Zadar, u okviru koje sam od prošle godine započela s radom sa djecom sa Down sindromom, a u radu mi je, na volonterskoj osnovi nesebično pomagala Martina Sladić. Imali smo ukupno 10-ero djece i sa njima sam radila po proširenom programu koji obuhvaća bazične sportove ali i one ekipne.”

Od kud ideja da djecu uključite baš u atletiku?
“Kako je atletika ipak kraljica sportova, a to je ujedno bilo i moje usmjerenje na fakultetu i moja “prva ljubav”, odlučila sam djecu prvo registrirati u Svjetsku sportsku organizaciju osoba sa Down Sindromom (Sports Union for athletes with Down Syndrome, SU-DS), a onda ih i prijaviti za svjetsko atletsko prvenstvo.”

Jeste li imali kakvih „izazova“ u realizaciji odlaska na Madeiru?
“Sports Union for athletes with Down Syndrome organizira velika sportska natjecanja u raznim sportovima, kao i ovo svjetsko atletsko prvenstvo u Portugalu. Sljedeći korak bila je prijava na dotično natjecanje, a onda onaj najteži dio posla, prikupljanje novaca za samu realizaciju. U tome nam je uvelike pomogao HOO, Grad Zadar , Zadarska Županija i sponzori, te se svima njima srdačno ovim putem i zahvaljujem.”

Jeste već bili na sličnom natjecanju?
“Ovo nam je prvo veliko natjecanje i jako smo uzbuđeni, sretni i ponosni, ali mislim da nitko od nas još nije svjestan koliko je ovo veliko za ovu djecu, za njihove roditelje, za drugu djecu sa Down Sindromom u Hrvatskoj.”

U Madeiru idu Filip, Kristofor i Ivica ali će vjerojatno u Zadru imati veliku podršku?
“Da naravno. Iako dosta naših prijatelja koji sa nama treniraju, ostaju kod kuće i teško nam je zbog toga, osjećamo da je ovo i za njih i za ostale generacije jedan iskorak, da pokažemo svijetu i Hrvatskoj da su i djeca sa Down Sindromom vrijedni kao i bilo tko drugi, da su dostojni članovi našeg društva i da ih moramo prigrliti i pomoći im da što više napreduju u svakom smislu, kako bi se jednog dana mogli i osamostaliti po uzoru na neke europske zemlje.”

Cijela naša ekipa Hrvatske reprezentacije želi puno uspjeha Filipu, Kristoforu i Ivici u svojoj avanturi u Madeiri i neka se lijepo zabave. Dečki, uživajte na Svjetskom prvenstvu u Madeiri, pozdravili su ovu divnu ekipu  Hrvatska reprezentacija

Zanima te i ovo?
Devetnica slugi Božjem ocu Anti Gabriću 5. dan
24. January 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.