Arapska poslovica kaže: „Kad otvaraš usta, tvoje riječi moraju vrijediti više nego šutnja". Jednostrani i ideološki kulturalizam ubija zdrav razum. „Ako netko želi doživjeti kulturni šok i počiniti samoubojstvo, najlakše i najbolje će to učiniti čitajući Marxov Kapital" (LJ. Rupčić). U svakoj se kulturi treba bojati da se više ne cijeni napor nego cilj, više traženje nego otkriće, više stvar nego čovjek.

„Civilizacija je neograničeno umnažanje nepotrebnih stvari" (Twain). Zato je ona samo naoko kulturna, a u sebi je bitno osiromašena. „Kultura, posebno današnja, u biti je prijevod mnogih prijevoda materijalizma" (O. Paz). Kad vas netko vješto prevari, budite mu zahvalni što ste od njega nešto naučili, ako ste naučili. Tako nas je i materijalistička prevara podučila da materijalistička kultura nije ništa bez duhovne kulture. Kulturno nije nikada protuprirodno i protumaterijalno. Što je protuprirodno i protumaterijalno to je i protukulturno.

Kultura je novog tisućljeća samo mit, jer je čovjek dehumaniziran. Ona propada jer je vode nekulturni, vođeni isključivo vlastitim probitkom, profitom, moći i medijima. Kao što je kulturna arogancija zapada ometala razvoj drugih kultura, tako nastavlja i danas. Uistinu se može govoriti i o svojevrsnom teroru jedne kulture nad drugim kulturama.

Današnja zapadna kultura čiji smo i mi dio odviše se odmakla od njenih duhovnih korijena. U našoj donedavnoj umjetnosti, što je lijepo, odlučivala je ideologija, a i poneki moćnik kako bi mu i kad zatrebalo. Ni jedna kultura, ni struktura, ni poredak ne smiju biti eshatološki indiferentni. U suprotnom svaka kultura postaje svoj negator i rušitelj. Stoga ne mogu razumjeti kulturu u kojoj se svaki prizvuk Boga, duhovnog i vjerskog, dobrog i istinitog marginalizira, ponižava, isključuje i potire.

Izvor: velecasnisudac.com

Zanima te i ovo?
Ukrajinski hodočasnici kroz cijeli travanj u Međugorju
23. April 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.