Budući da je ove godine, svetkovina rođenja Blažene Djevice Marije – Mala Gospa bila u nedjelju, zbog toga se liturgijski prebacila s nedjelje na ponedjeljak.

Večernju svetu misu na liturgijsku proslavu Male Gospe u Međugorju (9. rujna) predslavio je nadbiskup Henryk Hoser, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje. S njim je u suslavlju bilo 68 svećenika.

Nadbiskup Hoser u svojoj propovijedi kazao je kako ''Sveto pismo ne kaže ništa o rođenju Marijinu – ni o mjestu njezina rođenja, ni o njezinim roditeljima, ni o točnomu datumu toga veličanstvenog događaja'' da sve što znamo nam dolazi od najstarije predaje koja se sačuvala i prenosila s naraštaja na naraštaj sve do naših dana.

-U ljudskoj povijesti nalazimo dva odlučujuća začeća i dva rođenja od bitne važnosti. Dva jedinstvena rođenja koja se ne može ni s čime usporediti, dva rođenja po kojima se sve mijenja. Ona su apsolutna novost koja nadilazi ljudsku sposobnost zamišljanja (ljudsku maštu).

U odnosu na stara vremena, ta dva rođenja predstavljaju ulazna vrata za jedno novo vrijeme: za vrijeme otkupljenja i spasenja. Završilo je vrijeme bezizlazne tmine, završilo je vrijeme beznađa, završilo je vrijeme vlasti zla i grijeha kojima nema rješenja.

Ta dva rođenja – Marijino i Isusovo – prisno su povezana. Mariju – kći jedinicu Ane i Joakima – Bog je stvorio prečistu, bezgrješnu, što znači bez mrlje istočnoga grijeha i sačuvanu od svakog osobnog grijeha.

Vidimo da je Stvoritelj, Bog Otac, pripremio najsavršenije od svih stvorenih bića za Majku svojega Sina. Samo od Nje Sin Božji može postati Sin čovječji, kazao je mons. Hoser, pojasnivši kako je ''poveznica između Sina Božjega i Marije sam Duh Sveti, treća osoba Presvetoga Trojstva''

U svojoj propovijedi nadbiskup Hoser je poručio da se ne bojimo uzeti k sebi Mariju, jer će bezgrješno Srce Marijino oblikovati naše srce.

-To nam danas ponavlja onaj isti Anđeo. Uzmi je u svoje srce, jer će Bezgrješno Srce Marijino oblikovati tvoje srce. To Bezgrješno Srce jedno je s Presvetim Srcem Isusovim. Sve počinje i sve završava upravo tu: u tvojemu srcu.

Nepoznata žena iz mnoštva slušala je riječi Gospodinove i oduševljeno povikala: „Blažena utroba koja te nosila i prsi koje si sisao!“ Ona je prepoznala vezu između rođenja Marijina i rođenja Isusa Krista, Boga koji je postao čovjekom, kazao jemons. Hoser, izmolivši na kraju svoje homilije prekrasnu molitvu Majci Božjoj koju je napisao sveti Ivan Damašćanski:

O Ti koja si kći i gospodarica Joakima i Ane, primi molitvu svojega jadnoga sluge koji je običan grješnik, ali Te žarko ljubi i časti, u Tebi želi naći svoju jedinu nadu i sreću koja ga vodi u životu, koja ga pomiruje s Tvojim Sinom i jamči mu sigurno spasenje.

Oslobodi me tereta mojih grijeha, rasprši tamu koja mi obavija duh, izbavi me iz duboka kala, umanji mi napasti, sretno upravljaj mojim životom, vodi me prema nebeskom blaženstvu i daj mir (cijelomu) svijetu.

Svim vjernima ovoga grada daj savršenu radost i vječno spasenje po molitvama Tvojih roditelja i cijele Crkve. Amen. medjugorje.hr

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
(VIDEO) U Varšavi osvanuo veliki mural pape Ivana Pavla II.
27. October 2020.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.