U obiteljskoj kući u širokobriješkom naselju Potkraj u župi Kočerin proteklih dana bilo je posebno slavlje. Naime, baka Jela Mabić, krštenoga ime Helenna, rođena Ljubić, proslavila je 105. rođendan i stotinu godina od dolaska iz daleke Amerike.

Na Jelinu rođendanu i ulasku ove vitalne starice u 106. godinu života okupila se i brojna obitelj.

Baka Jela sa suprugom Jurom, danas pokojnim, izrodila je šestero djece, ima devetero unuka, 16 praunučadi i četvero šukununučadi. Rodila se u New Yorku 1915. godine kao Helenna. Njezin otac Jozo iz Potkraja, obližnjeg naselja Privalj, još kao mladić otišao je raditi u Boku kotorsku, gdje je upoznao i Jelinu majku Filomenu rođenu pokraj Šibenika. Ubrzo su se vjenčali i odlučili potražiti bolji život odlaskom u Ameriku.

U Americi su ostali živjeti pet godina i prije jednoga stoljeća odlučili su se vratiti u Boku kotorsku, potom u Hercegovinu. Jela se udala u 24. godini za Juru Mabića iz kočerinskoga naselja Budim. Ubrzo sa svojim mužem naseljava se u širokobriješko mjesto Potkraj, gdje živi danas, piše Večernji list.

Njezin suprug umro je prije dvadeset godina. Na upit kako živi, uz nježni i blagi osmijeh, ova vitalna starica govori nam kako nema društva s kojim bi mogla razgovarati, prepričavati životne zgode i nezgode prikupljene kroz više od stoljeće života.

Kada smo prije pet godina s njom bili na proslavi stotoga rođendana, kazali smo: Vidimo se na sljedećem rođendanu. I, uistinu, nakon toga slavlja baka Jela proslavila ih je više, a sada i još jedan jubilarni, stotinu peti, i tako postala zasigurno jedna od najstarijih žena ne samo u Hercegovini već i šire.

Osmrtnice ba

Preporučujemo

Zanima te i ovo?
(VIDEO) U Varšavi osvanuo veliki mural pape Ivana Pavla II.
27. October 2020.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.