Veselo i proždrljivo jato golubova nastanilo se obično u trijemu jedne crkve.

Nakon vjenčanja, na veliku radost bezazlenih ptica, pukotine na pločniku napunile bi se rižom koja se baca na mladence. Poneko bi zrno palo čak i preko crkvenoga praga, pa su oduševljeni golubovi ulazili i u crkvu. Oni koji su ostajali u crkvi za vrijeme nedjeljnih liturgijskih slavlja, privlačili su pozornost vjernika i tako im otežavali pribranost. Ovdje se i ne osvrćemo na ružne »tragove« koje ostavljaju na kipovima svetaca.

Ogorčeni je župnik sazvao izvanrednu sjednicu Pastoralnog vijeća s jednom jedinom točkom dnevnog reda: pronaći rješenje problema s golubovima. »Na svaki način moramo nešto poduzeti da golubovi ne ulaze u crkvu!«, rekao je župnik odmah na početku.

Prvi se za riječ javio vijećnik, možda potomak kralja Heroda, koji je rekao: »Stavimo u rižu otrova i riješit ćemo se golubova!« Mnogi vijećnici, franjevačkoga duha, žestoko se usprotiviše: »Nipošto! Premjestimo ih radije u napuštenu seosku kuću gdje će se jato dobro osjećati!« No ni to rješenje nije bilo praktično. Odbačen je i prijedlog da se golubova riješe uz pomoć ptica grabljivica kao i onaj da se postave žičane mreže na crkvena vrata i prozore.

Na kraju, kad je već nastala neugodna šutnja, najstariji vijećnik upita: »Pa dobro, želite li vi doista da golubovi više ne ulaze u crkvu?« »Da!«, povikaše vijećnici uglas. »Želite da ih nikad više ne vidite u crkvi?« »Da!« odgovorili su ostali nestrpljivo. »Rješenje je vrlo jednostavno«, odgovori starac. »Krstite ih, pričestite, podijelite im sakrament potvrde i nikad ih više nećete vidjeti u crkvi.«

Suvremene generacije djece i mladih osjećaju hladnoću. Slični su ugašenim svjetiljkama. Slušaju tolike sate vjeronauka, toliko kateheze, a svjetlo se ne pali. To je zato što su oni koji drže prekidač u ruci zaboravili kako se pali svjetlo.

Preporučujemo

Zanima te i ovo?
Stotine mrtvih u masakru u crkvi, napadači htjeli ukrasti Kovčeg Saveza
22. January 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.