Zajednica „Vjera i Svjetlo“ KRALJICA MIRA“ nastala je iz zajedničkih druženja i molitvenih trenutaka Međunarodnog hodočašća za djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom u Međugorju.

S velikom podrškom Udruge „Susret“ iz Čitluka, započela je svoje probno vrijeme djelovanja svečanom svetom misom 29. studenog 2015. u međugorskoj crkvi. S manjim prekidima i nakon susreta u kapeli klanjanja u Međugorju i župnoj crkvi u Čitluku (kada je duhovni asistent bio fra Goran Azinović), od 2018. redoviti mjesečni susreti započinju u Majčinom selu, duhovni asistent postaje fra Zvonko Benković, a priključuju se članovi iz drugih udruga i mjesta (Grude, Mostar, Čapljina, Široki…). Zajednica broji tridesetak redovnih članova, a svaki puta se na susretima pridruži i netko novi. U organizaciji susreta redovito pomažu članovi FRAME Međugorje i članice Zajednice „Svjetlo Marijino“.

Zadnji susret zajednice Vjera i svjetlo, održan u subotu 18. 1. 2020. protekao je u znaku Duha Svetoga - u znaku goluba. Tako smo imali radionicu pravljenja ptice koju su djeca uz zaziv Duha svetoga prikazali na oltar. Oživjeli smo i evanđelje i u molitvi vjernika molili za sve prisutne i odsutne i bolesne članove. Fra Zvonko je u propovijedi i blagoslovu zazvao snagu Duha Svetoga posebno na sve roditelje da imaju snagu nositi svoje životne poteškoće. Bilo nas je dosta, neki novi članovi i novi prijatelji i bilo je baš lijepo vidjeti kako djeca uživaju u svakoj aktivnosti, molitvi i zalogaju.

OPŠIRNIJE O POKRETU "VJERA I SVJETLO"

Pokret "Vjera i svjetlo" nastao je na poticaj Jean Vaniera i Marie-Helene Mathieu, na hodočašću u Lurd 1971. Godine. To je duhovni međunarodni pokret zajednica koji okuplja osobe s intelektualnim teškoćama, njihove roditelje i prijatelje. Rođen je iz želje da pomogne osobama s intelektualnim teškoćama, njihovim roditeljima i obiteljima, pronaći svoje mjesto u društvu i Crkvi.

Vjera i svjetlo je pokret zajednica. U srcu tih zajednica su osobe s težim ili lakšim intelektualnim poteškoćama: djeca, adolescenti ili odrasli. Okružuju ih njihove obitelji i prijatelji, posebno mladi. Vjera i svjetlo pruža osobama s intelektualnim teškoćama mogućnost prepoznavanja i korištenja svojih darova te otkrivanja radosti prijateljstva. Roditeljima, Vjera i svjetlo pruža potporu u kušnjama, omogućuje im jasnije primjećivati unutarnju ljepotu njihova djeteta.

Braća i sestre osoba s hendikepom pozvani su prepoznati kako osoba s hendikepom može biti izvorom života i jedinstva. Ako je poremetila njihove živote, može ih i promijeniti, preobraziti.

Zahvaljujući osobi s intelektualnim teškoćama prijatelji također počinju otkrivati svijet različit od svijeta suparništva, novca i materijalnih užitaka. Slaba i neznatna osoba poziva ih u svijet nježnosti i vjernosti, slušanja i vjere.

U današnjem svijetu u kojem vlada kult razuma i sposobnosti, koji želi pregaziti slabe, Vjera i svjetlo svjedoči da slabost može biti izvorom života, da su ljubav i prihvaćanje mogući, da razlike među ljudima nisu nevolja nego blagoslov.

To je prvenstveno evangelizacijski pokret koji organizira redovite, uglavnom mjesečne susrete za vrijeme kojih se kroz razgovor, slušanje, molitvu, druženje i slavlja stvara zajednica koja živi i naviješta evanđeoske vrednote te otkriva duhovnost malenosti.

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Evanđelje dana, 2.4.2020.
02. April 2020.
Pridružite nam se na Viberu popup-image
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.