U međugorskoj župnoj crkvi, kao i u crkvama diljem Hercegovine, započele su svete mise zornice.

Kao i prošlih godina, svojim mnogobrojnim dolaskom u 6,00 sati izjutra, župljani i svećenici na župi pokazali su kako rado čine ovu svoju „pokorničku žrtvu“ ranog buđenja i priprave za Božić. U svečanoj atmosferi kojoj su doprinijele i tradicionalne adventske pjesme koje je pjevao veliki župni zbor, misu je predslavio fra Ivan Dugandžić.

Podsjetimo se kako su zornice vrlo raširene u hrvatskom vjerničkom puku. Obično se služe u 6 ili 7 sati ujutro, u ranu zoru. Zovu se i rorate. One simboliziraju budnost kršćana u vrijeme priprave za Božić, ali i na konačni Isusov dolazak na kraju vremena. Kršćani nastoje bdjeti nad svojim životom, ali i nad tuđim životima, da ne izgube vječni život. Zornice imaju svečan ugođaj.

Imaju pokornički značaj, jer valja ustati vrlo rano da se stigne u crkvu. Predstavljaju stoga neki oblik četverotjednog trajnog odricanja od sna. Svoj početak imaju još u srednjem vijeku.

Hrvatske adventske pjesme imaju marijansko obilježje, pjevaju se i na zornicama. Neke od poznatijih su: "Padaj s neba", "Zlatnih krila", "O Marijo, ti sjajna zornice", "Poslan bi anđel Gabrijel", "Ptičice lijepo pjevaju", "Visom leteć ptice male". U tim adventskim pjesmama izražava se radost skorom dolasku Božića i potiče se vjernike, da se duhovno pripreme za blagdan Božića te se iskazuje štovanje Blažene Djevice Marije.

Zornica se zove i božićna sv. misa u ranu zoru. Ta misa zornica nas poziva na poklon djetetu Isusu rođenom u jaslama zajedno s poniznim pastirima, na uočavanje divnih Božjih djela i slavljenje Boga za njih.

Zanima te i ovo?
Pet teških istina s kojima se Crkva suočila u doba ‘korone’
26. January 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.