MARIJA U BOŽJEM PROMISLU

Upravo je iz tiska izišla knjižica u kojoj dr. fra Tomislav Pervan stavlja pred oči najvažnije naglaske vezane za ukazanja Blažene Djevice Marije u Fatimi prije točno stotinu godina.

Iako je u podnaslovu navedeno kako je to „vodič za hodočasnike“, riječ je o tekstu koji mogu čitati ne samo hodočasnici, nego svi vjernici. Tekst nipošto nije puka faktografija, nego neusporedivo više od toga: autor nudi pitko, ali ujedno i ozbiljno štivo o samoj naravi ukazanja, mogli bismo reći o filozofiji, ili još bolje o metafizici Gospinih ukazanja tijekom stoljeća, dakako s osobitim naglaskom na ona u Fatimi. Rijetko kada čovjeka može kakav tekst onako na prvu oduševiti kao što je ovaj Pervanov tekst, ponajprije stoga što nam na gotovo svakoj stranici otvara potpuno nove i neusporedivo šire vidike o Božjem planu sa svijetom te o Marijinoj ulozi u tom Božjem promislu. Tako autor piše o puno starijim mjestima ukazanja, između ostalog o Guadalupeu ili Lurdu, povezujući ih s onima u Fatimi, a osobito snažno povezuje Gospine poruke ili tajne sa stvarnim događanjima u kasnijim desetljećima, prije svega s propasti komunizma u Rusiji (Sovjetskom Savezu) i u čitavoj Europi te ulozi velikoga pape, sada svetoga, Ivana Pavla II. u svim tim događajima. Dramatično opisuje činjenice vezane za atentat na navedenoga papu, njegovo čudesno preživljavanje i ozdravljenje te pogotovo njegovu nevjerojatnu povezanost s fatimskim tajnama, kojih je očito i on sam bio dionikom.

Dr. Pervan nam je ovom knjižicom ponudio uistinu štivo koje se s užitkom čita, ali ujedno poziva na ozbiljnost i preispitivanje vlastite vjere i uloge u Božjem planu. Može se slobodno reći da je rijetko tko uspio povezati, isplesti jednu nit između višestoljetnih Gospinih ukazanja, njezinih poruka i ostvarenja tajni kao što je učinio autor u ovoj knjižici. Svakako se valja pozvati svećenike ne samo da pročitaju ovaj tekst nego da ga ponude što širem čitateljskom krugu, pogotovo onima koji vole Gospu i obavljaju razne pobožnosti njoj u čast, kao i onima koji žele produbiti svoje vjerničko znanje, kao i samu vjeru.

Osim vlastitih razmišljanja autor donosi i prijevod Tumačenje kard. Josepha Ratzingera (kasnije pape Benedikta XVI.) uz Treću fatimsku tajnu – odličan tekst koji ne govori samo o konkretnoj tajni, nego daje teološki pogled na samu narav privatnih objava. Također donosi i Čin prikazanja i posvete svijeta Bezgrješnom Srcu Marijinu koji je izrekao papa Ivan Pavao II. na Blagovijest 1984. godine.
Knjige se može nabaviti po vrlo povoljnoj cijeni od samo 5 KM po primjerku kod Naših ognjišta. Može se staviti i nositi u malo većem džepu. Poučno, ukusno uređeno, jeftino. Preporučujem od srca svima da pročitaju!

fra-tomislav-pervan-fatima.jpg

FRA TOMISLAV PERVAN, FATIMA. Uz stotu obljetnicu ukazanja (Vodič za hodočasnike), Tomislavgrad, 2017., str. 110 (džepno izdanje). Nakladnik: Naša ognjišta, Tomislavgrad. Uredio: Mate Krajina. Meki uvez.

 

Tagged under