Jadranka Garmaz gostovala na Verbumovu jubilarnom 50. "Susretu s autorom" u Splitu

Gošća jubilarnog 50. Verbumova "Susreta s autorom" u Knjižari sv. Frane u Splitu 26. travnja bila je Jadranka Garmaz, autorica više knjiga i članaka.

Tom prigodom prisjetila se svog puta od angažirane studentice filozofije i religijske kulture na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove, a potom i teologije, koja je svoje profesionalno usavršavanje nastavila na doktorskom studiju religijske pedagogije i katehetike pri Katoličkome teološkom fakultetu Sveučilišta u Innsbrucku gdje je doktorirala 2002. godine. Progovarajući o tome kako je izabrala teološko usmjerenje rekla je kako je dugo vremena promišljala o izboru studija koji je uključivao i promišljanje o kineziologiji i studiju stranih jezika, ali se konačno odlučila za studij koji odgovara na pitanje smisla života. Studij u Zagrebu obilježio je intenzivan studentski život, u duhovnom smislu povezan s isusovcima, a zanimljivo je da je upravo iz studentskog angažmana izrastao i jedan od najprepoznatljivijih studentskih projekata, poznatiji kao studentska udruga SKAC Palma. Osnivanje SKAC-a inicirao p. Luka Rađa, kao i niz uspješnih projekata poput formativnog programa ljetnog kampa za mlade Modrave, a udrugu SKAC je Jadranka Garmaz vodila dvije godie. Ističući važnost rada s mladima istaknula je kako je to jedan od najljepših poslova jer se vrlo brzo vide i plodovi. Mladi su oni koje samo treba potaknuti i oni se onda daju na raspolaganje, a o tome svjedoči i zamah udruga i inicijativa mladih i u našemu gradu.

2003. godine Jadranka Garmaz počela je raditi na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu kao prva profesorica, laikinja, i to sa samo 29 godina. Za taj posao kaže kako je odgovoran ponajprije zbog odgovornosti za studente. Na fakultetu predaje religijsku pedagogiju i katehetiku, te je pročelnica iste katedre, a u jednom je mandatu obnašala i dužnost prodekanice. Zahvaljujući povezanosti s fakultetom u Innsbrucku na kojemu je doktorirala, osobito na projektu komunikativne teologije, u suradnji s austrijskom kolegicom i prijateljicom Martinom Kraml 2010. godine objavila je knjigu "Živjeti od euharistije" koja promišlja značenje euharistije u svakodnevnom životu, a 2014. godine s Matthiasom Scharerom objavila je knjigu pod nazivom "'Učenje' vjere", zanimljivo stručno štivo koje se osvrće na humanističko polazište učenja i komunikacije i time uvodi novost u hrvatski obrazovni kontekst. Jadranka Garmaz, u svom radu posvećuje se pitanju komunikacije i njenoj važnosti u svim segmentima života. Ističe kako je ona osobito važna, te da nadilazi sam govor i direktnu komunikaciju o kakvoj se najčešće govori u komunikacijskim znanostima, ona je također otkrivanje i darivanje osobe. Osoba može naučiti određene komunikacijske vještine, no komunikacija je uvijek otkrivanje i darivanje čovjeka, zaključila je Garmaz na "Susretu s autorom" kojim je moderirala Jelena Hrgović.

U profesionalnom radu, ali i životu, bliske su joj obiteljske teme o kojima piše i drži predavanja. I sama je obiteljska žena, majka troje djece. Ističe kako je obitelj važna karika društva u cjelini, a osobitu ulogu ima u životu i odgoju djece. Tom prigodom rekla je i kako je u današnje vrijeme obitelj ugrožena u velikoj mjeri, o čemu svjedoči i velik broj razvoda čiji trend i u hrvatskim prilikama ne prestaje rasti. Istraživanja pokazuju kako se većina novosklopljenih brakova prekida ubrzo nakon rođenja prvoga djeteta što ukazuje na veliku potrebu brige za obitelj, kako u širem društvenom kontekstu, tako i u Crkvi temeljitijim pastoralom obitelji. No, Garmaz ističe kako se nipošto ne smije odustajati, nego treba ustrajati i kad god je moguće dati "ono malo više", jer to omogućuje promjene na bolje.

Tagged under