Fra Nikola Mate Roščić gostuje na "Susretu s autorom" u Knjižari sv. Frane 30. lipnja

U Verbumovoj Knjižari sv. Frane u Splitu u utorak, 30. lipnja 2015. u 20.30 sati, održat će se "Susret s autorom", a gost će biti fra Nikola Mate Roščić.

Fra Nikola Mate Roščić (1940.) poznati je franjevac konventualac, teolog, katolički pisac i publicist. Autor je više knjiga među kojima "Nova religija globalizma", "Bez kruha ne možemo", "Kristologija kamena", "Apologia asinaria", "Nismo šutjeli", "Na crkvenim raskršćima", "San na kamenu", "Revolucije razaraju Krista", "Isus Krist u Islamu", "Isus Krist u židovstvu", "Sv. Frane Brodolomac" kao i upravo objavljene knjige "Samostan i crkva sv. Frane u Šibeniku".

Širok raspon tema koje su u fokusu ovoga neumornoga autora svjedoči o njegovoj dubokoj zabrinutosti za čovjeka i svijet, ponajprije onaj iz kojega je izniknuo i koji je u potpunosti obilježio njegov stvarateljski žar u autorskom smislu.

Fra Nikola Mate Roščić rođen je u Grabovcu u Imotskoj krajini 8. siječnja 1940. godine. Školovao se u Grabovcu, Imotskom i Zagrebu. Nakon mature studirao je teološke nauke u Zagrebu, Rimu i Beču, a iz teologije je postigao i magisterij. Za svećenika je zaređen 4. srpnja 1965. u bazilici XII. apostola u Rimu. Neko vrijeme predavao je na Teološkom fakultetu u Rimu i Splitu te na Isusovačkom institutu za kršćanski nazor u Zagrebu, a obnašao je niz različitih službi u zemlji i inozemstvu. Trenutno je na službi u Samostanu sv. Frane na Obali u Splitu.

Ovaj plodni autor koji se u javnosti javio 1976. godine sa zbirkom pjesama "San na kamenu" objavio je niz članaka, pjesama, osvrta i rasprava, kao i velik broj knjiga, a teme koje su u središtu njegova interesa su hrvatska i franjevačka prošlost i sadašnjost, položaj čovjeka u suvremenom svijetu, s osobitim interesom za pitanja u kontekstu hrvatskih prilika. O njegovu životnom putu, autorskom opusu, okupiranosti temama poput globalizacije i socijalnih tema, poimanju Isusa u kontekstu Islama i židovstva, specifične apologije "magarećeg života" u kontekstu kojeg promatra poslušnost na koju smo svi pozvani, kao i zauzetosti za teme od nacionalnog interesa i očuvanja baštine bit će govora u programu "Susret s autorom".
Ulaz je slobodan.