Sveta je pričest čudesna duševna hrana koja jača dušu i brani od svih napasti i pogibelji, čuva ju za život vječni.

Često primanje svete pričesti potaknulo je i brojna tjelesna čuda tako da je nekoliko svetaca godinama živjelo bez ikakve druge hrane, a ostali su tjelesno posve vitalni. Primjerice, sveti Nikolaus von Flüe iz Švicarske, blažena Bona von Reute iz Bad Waldseea te u novije vrijeme Tereza Neumann von Konnersreuth, kapucin otac Pio iz Pietrelcine i Marta Robin iz Francuske.

Sveti Nikolaus von Flüe, koji je skoro dvadeset godina proveo u svojoj ćeliji bez hrane i živio jedino od svete pričesti i duboke povezanosti s Bogom, brigu za ono najpotrebnije pretvorio je u predivnu molitvu: „Moj Gospodine i moj Bože, uzmi sve od mene što mi je zaprjeka prema Tebi! Moj Gospodine i moj Bože, daj mi sve ono što mi pomaže da dođem k Tebi! Moj Gospodine i moj Bože, uzmi me od mene i daj da budem posve Tvoj!“ Kad je navršio pedeset godina, 1467., odijelio se od svojega imanja i svoje jedanaesteročlane obitelji te nastavio živjeti kao pustinjak u blizini Ranfta.

Bog nam je s euharistijom zaista darovao sve. Kad je sveti Petar Julian Eymard došao u Pariz, boravio je u vrlo siromašnoj kući. Kad bi ga netko zbog toga požalio, svetac bi odgovorio: „Presveto je ovdje, to je sve što mi treba.“ Kad bi mu se ljudi obraćali i molili ga za pomoć, utjehu i milosti, on bi odvratio: „Sve ćete naći u euharistiji: snagu riječi, mudrost i čudesa. Da, i čudesa!“

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Legendarni Dražen Petrović je u New Yorku zbog Hrvatske štrajkao glađu
22. October 2020.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.