Apostoli ne vide nekog duha, neku utvaru kad im se Isus ukazao. Oni vide Isusa, osobu. Isus je uskrsnuo dušom i tijelom.

To nije neki spiritizam ili prikaza. Isus je stvarnost.

Pokazuje im svoje ruke i rebra da vide povijesne i fizičke znakove svoga raspeća. A evanđelisti će uporno iznositi činjenicu da je grob Isusov prazan. U njemu nema mrtvog tijela jer je Isus uskrsnuo dušom i tijelom.

Uskrs i za nas nije samo lijep blagdan koji nas želi sjetiti nekih povijesnih čežnji, nego je blagdan nove uskrsnule Isusove stvarnosti kojom on i danas obogaćuje naša misna slavlja, naša molitvena i sakramentalna zajedništva.

Uz Uskrs sjećamo se kako je Isus kroz zatvorena vrata došao apostolima i kako ih je oslobodio od svakog straha. Odjednom su osjetili sigurnost i mir. Konačno, Isus ih pozdravlja tim svojim pozdravom: “Mir vama!”

Do maloprije oni su se bojali Židova misleći da će sada na njih doći red da ih uhite. A u času Isusove uskrsnule prisutnosti nestaje tog straha kao da ga nikad nije ni bilo! Isus je njihova i naša sigurnost. I nama Isus poručuje: “Mir vama! Ne bojte se!”

Pa ma kako sve izgledalo nekako nesigurno i zastrašujuće na svjetskom planu, na nacionalnom planu, u obiteljskom i u osobnom životu, Isus nam uskrsnućem donosi svoju sigurnost i mir! Apostoli su bili u dubokoj žalosti. Isus im je oduzet.

Bespomoćno su gledali izdaleka kako su ga odveli, kako su ga predali u ruke nepravednom sucu, kako su se poigravali njime, kako su ga izrugali i kako je konačno raspet da bi umro i bio pokopan. Tada je na neki način bila pokopana i njihova nada. Sve su stavili na Isusa.

Ostavili su sve i pošli za njim. Imali su i svojih osobnih namjera i interesa. No, uglavnom, Isus ih je privukao i oni su osjećali da je to ono pravo u njihovu životu. A evo, sad Isusa više nema. On je pokopan. Sve je gotovo. Kako ne bi bili žalosni?! Dogodilo se ono najgore. I ne vide izlaza. Nalaze se pred zidom. Ne znaju kud će sa sobom.

Neki se čak i osipaju. Desetorica ustraju skupa silom neke tupe inercije, ali ni oni ne znaju što će sada. Njima je ovladala žalost, uhvatila ih depresija. A Isus se pojavljuje snagom koja im ne da sumnjati više. Obradovaše se učenici vidjevši Gospodina.

Sve je novo. Radost je u njima. Život ima smisla. Uskrs je i naš blagdan! Isus je i za nas danas uskrsnuo. On i nama poručuje: “Mir vama! Ne bojte se!” O, neka rasprši sve naše strahove!

Uskrs je i naša radost. Život i danas ima smisla i borba za svako dobro ima smisla! Neka uskrsna radost prodre i u naš život, kao što proljeće ovih dana pobjeđuje mrtvilo zime.

Zanima te i ovo?
Devetnica slugi Božjem ocu Anti Gabriću 6. dan
25. February 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.