Riječ je o ratnom zločinu počinjenom protiv Vilima Karlovića.

Policija je u suradnji s osječkim Županijskim državnim odvjetništvom prijavila 50-godišnjeg srbijanskog državljanina, nedostupnog hrvatskom pravosuđu, kojega sumnjiči za ratni zločin protiv zarobljenog hrvatskog vojnika u Vukovaru.

Riječ je o ratnom zločinu počinjenom protiv Vilima Karlovića, autora knjige 'Preživio sam Vukovar i Ovčaru', kako je za CroExpress potvrdio sam Karlović. Optuženik je četnik kojeg Karlović u knjizi naziva 'Belgija'.

Istražitelji sumnjaju da je 50-godišnji državljanin Srbije, tada 23-godišnji pripadnik srpske paravojne postrojbe ‘Leva supoderica’, 21. studenog 1991. u poslijepodnevnim satima s još dvojicom pripadnika iste srpske paravojne postrojbe došao u prostorije ‘Veleprometa’ u kojem su nakon pada Vukovara bili zatočeni civili i pripadnici hrvatskih oružanih snaga te iz navedenih prostorija ‘Veleprometa’ izveli 48-godišnjeg hrvatskog državljanina, tada 21-godišnjeg zarobljenog pripadnika I. gardijske brigade Hrvatske vojske koji je tamo bio doveden s poljoprivrednog dobra ‘Ovčara’.

Zarobljenika su iz ‘Veleprometa’ odveli u kuću u vukovarskom naselju Sajmište, u kojoj je bio smješten dio pripadnika navedene srpske paravojne postrojbe.

‘Osumnjičeni državljanin Srbije i drugi pripadnici srpske paravojne postrojbe 'Leva sudoperica' su spomenutog hrvatskog državljanina u navedenoj kući psihički i fizički zlostavljali udarajući ga rukama i nogama po cijelom tijelu, udarajući ga puškom 'pumpericom' po glavi, paleći mu dijelove tijela otvorenim plamenom upaljača i svijeća uslijed čega je hrvatski državljanin trpio veliku i intenzivnu bol. Također su ga staklenom bocom udarili u glavu, od kojeg udarca se boca razbila, da bi mu potom odlomljenim komadom boce zadali više reznih rana po desnoj ruci i leđima.

Nakon opisanog zlostavljanja i velikih patnji odveden je u logor u Republiku Srbiju u kojem je, zajedno s drugim zarobljenicima s područja Vukovara, bio zatočen do razmjene 1992. godine’, izvijestio je MUP na svojoj internetskoj stranici.

Zanima te i ovo?
Čudo u Šurkovcu, mladić prohodao kod fra Ive Pavića
18. May 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.