Restoran "Makarun" iz Splita od ponedjeljka, 23. ožujka, počinje s dijeljenjem besplatne hrane, odnosno s dostavom besplatnih obroka potrebitim građanima, piše slobodnadalmacija.hr.

Vijest je nevjerojatna, ali je istinita. Obroci će biti kuhani, a dostava organizirana prema najvišim sigurnosnim i higijenskim standardima te usklađena s mjerama propisanim od Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu.

- Sve nas je ova situacija zatekla, a ja sam se danima mislio šta napravit, kako se uključit i kako pomoć - kaže nam Jurica Farac, vlasnik "Makaruna".

I dok mnogi njegovi kolege ugostitelji najavljuju ili već provode otkaze svojim radnicima, on se odlučio na suprotan čin, čin koji će zasigurno daleko odjeknuti.

- Nemojte, molim vas, da ovo ispadne nekakvo samoreklamerstvo. Meni to ne triba - skromno će, ni fotografiju nam nije dopustio objaviti.

U priču oko dijeljenja besplatnih obroka uključeni su svi njegovi djelatnici, i kuhari i konobari, a ukupno ih, računajući stalne sezonce, ima 12.

- Napravili smo krizni sastanak i svi su pristali, odma, i baš sam ponosan na njih - govori Farac.

O rezanju plaća nije razmišljao. Dokle god, kaže, bude mogao, držat će radnike na istim uvjetima kao za vrijeme pune sezone.

- Konobari će dostavljat hranu pri čemu napominjem kako smo sve podredili njihovoj sigurnosti, bit će odvojeni od kuhinje, a nabavili smo i dovoljan broj maski, jednokratnih rukavica te dezinfekcijskih sredstava - objašnjava naš sugovornik.Napravili su i web adresu (www.makarun.com) preko koje će zaprimati narudžbe, a sama akcija nosi naziv "Makarun šalji dalje", odnosno predstavlja poziv i drugim ugostiteljima da se, ako mogu, uključe te da čitava priča preraste u svojevrsni lanac dobrote.

- Uspješni smo, imamo zalihe robe i ovo je najmanje što smo mogli napravit. Znate, ne bi moga podnit da su meni frižideri puni, a da su okolo ljudi gladni - zaključuje Farac, Jure Farac.

Dnevno će biti u mogućnosti podijeliti do 150 obroka, a ukupno je spreman na njih oko 2500.

- Organizirali smo dva tima konobara koji će građanima pred vratima ostavljati hranu, tako da nikakva kontakta nema. A s obzirom na kapacitete, očekujem da ćemo u predviđenom tempu moći izdržati dvadesetak dana - objašnjava vlasnik "Makaruna".

A sada dolazimo možda i do ključnog dijela. Kako, naime, prepoznati poziv uistinu potrebite osobe. Odnosno, kako izbjeći prevarante, njih barem u doba kriza ne manjka.

- To prepuštam na savjest svakom čoviku. Mi smo na "koronu" odgovorili onako kako najbolje znamo, a cilj nam je olakšati život Splićanima koji su nemoćni u ovim teškim i odgovornim vremenima, posebice samcima koji nemaju nikog svog - veli Jurica Farac.


Građani, pri čemu će prednost imati osobe starije od 65 godina, moći će birati između dva jela, "makaruna sa šugom od mesa" i "vegetarijanskih makaruna sa šalšom od poma", a narudžbe će se zaprimati isključivo preko web stranice, i to od ponedjeljka do petka do 11 sati.

- Ukoliko stranica ne bude funkcionalna radi više sile, onda ćemo narudžbe primat na e-mail adresu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. - kaže vlasnik "Makaruna".

Sve što potrebiti građani trebaju, jest upisati naziv jela, ime i prezime, adresu, broj telefona i godine.

- Također, zamolio bi građane da nam jave ako znaju da je neko od njihovih susjeda u potrebi, a isto mogu učinit i oni koji su trenutačno daleko od Splita, a ovde imaju stare roditelje - za kraj će Farac.

slobodnadalmacija.hr

Zanima te i ovo?
DIRLJIVO Svećenik zaplakao za oltarom zbog nedoličnog primanja pričesti
03. March 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.