Na povratku iz svoga posjeta Meksiku, papa Franjo, upitan o zalaganju D. Trumpa, kandidata za idućeg predsjednika SAD-a, da na granici s Meksikom sagradi visok zid kako bi spriječio meksičke imigrante da uđu u SAD, rekao je: „Tko gradi više zidova nego mostova, taj nije krš­ćanin.”

Trumpu se ova ocjena nije svidjela i odbrusio je Papi kako će ga sigurno zazivati kad tzv. Islamska država napadne Vatikan. Dvije izjave, Papina i Trumpova, zorno ilustriraju razliku između nasilnog i nenasilnog pogleda na mir. Dok se Trump uzda u sigurnost američke vojne sile i priziva strah od neprijatelja, koji mu daje pravo na nasilje u obrani, Papin govor je primjer da takva obrana nije neminovna i da postoji drugačiji, nenasilan pogled i drugačiji, nenasilan govor.

Razlika je očita na više razina. Na prvoj je razlikovanje između zidova i mostova, i to u trenutku kada je okruženje sklonije zidovima nego mostovima, sklonije žicama nego prolazima, sklonije strahu nego brizi o drugima. Mostovi, a ne zidovi, metafora su za jedan od najjačih alata nenasilnog djelovanja, a to je razgovor, povezivanje. Druga, još značajnija razina koja krasi nenasilan govor je hrabrost. Hrabar je govor kojim se Papa suprotstavlja moćniku poput Trumpa. Hrabro je isto tako usuditi se jasno i javno progovoriti o kriteriju tko je krš­ćanin u vremenu kada se militarizam kao jamac sigurnosti tako olako usklađuje s krš­ćanstvom, kada prijeti realna opasnost da se priviknemo na tvrdnju da se krš­ćanske vrednote mogu braniti žilet-žicom. Konačno, razina nenasilnog govora očita je u tome što Papa ne definira Trumpa; ne kaže da Trump nije krš­ćanin, nego pojašnjava po kojem ponašanju se prepoznaje je li se osoba uskladila s krš­ćanskim kriterijima. Takav govor poštuje osobu Trumpa, ali ne okoliša ulaziti u sukobe zbog njegova ponašanja.

U zamahu krize koja se pretače u rijeke izbjeglica od Turske i Grčke pa sve do Švedske i Norveške, mnogo je anonimnih, nepoznatih junaka graditelja i graditeljica mostova. Neki su od njih vjernici, neki se tako ne izjašnjavaju, ali su se javili crk­vama u Zapadnoj Europi jer su naprosto htjeli pomoći. Karl Rahner je ove potonje nazvao anonimnim krš­ćanima. Aktualno se barata podacima o četiri milijuna angažiranih volontera u pružanju pomoći izbjeglicama samo u Njemačkoj. Tko tu kome pomaže? Volonteri izbjeglicama, jer se brinu da imaju krov nad glavom, da imaju što jesti i što obući. Ili izbjeglice volonterima, jer su im pružili priliku da pokažu svoju ljudskost, a vjernicima da aktiviraju svoj krš­ćanski poziv: biti bližnji svakom čovjeku i tako nasljedovati Krista. Dogodilo se uzajamno pomaganje, pokrenuto nevoljom izbjegličkog vala u Europi. Nenasilno djelovanje moguće je tek ako pomoć podliježe kriteriju uzajamnosti, ravnopravnosti. Promatramo li u nenasilnom kodu ravnopravnosti izbjeglice kao šansu za obnovu, revitalizaciju društva i u njemu Crk­ve, neće nam pasti na pamet da slušamo trumpovska nagovaranja i gradimo zidove prema njima ili dižemo orbanovske žice.

Svjesni da vojna doktrina sigurnosti obećava mir koji ne može dati – jer mir se ne gradi oružjem nego izgradnjom odnosa i nije brat sigurnosti nego pravde – kao krš­ćani dužni smo suprotstaviti se podizanju ograda i žilet-žica odnosno, kako reče Papa, graditi mostove, a to znači tražiti dijalog, razgovor, priliku za susret i upoznavanje. U tom procesu sigurno treba očekivati neslaganja i sukob, no zato postoje znanja i vještine nenasilne transformacije sukoba. Učimo li ih? Krećemo li u razgovor kao ravnopravni ljudi bez obzira jesmo li starosjedioci ili dođoši, većina ili manjina, različitih ili bliskih svjetonazora, imamo realne šanse razgraditi svoje strahove i izgraditi povjerenje, koje je temelj mira. Jedini strah koji nam kao vjernicima može biti saveznik jest strepnja jesmo li na putu da se dobrota i milosrđe ostvaruje u našem svakodnevnom ponašanju. Temeljno pitanje osobne odgovornosti svakog od nas glasi: želim li ići u susret drugome ili se želim zatvoriti? Za krš­ćanina drugog puta nema od otvaranja, stoga je Papa tako jasno rekao da Trumpov govor ne ulazi u kriterije krš­ćanstva. I to treba otvoreno reći ne samo Trumpu nego i svima koji zagovaraju njegov put, i još su uvjereni poput njega da su dobri krš­ćani.

 Izvor: Svjetlo riječi

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
VELIKO OTKRIĆE Britanski arheolog uvjeren da je pronašao Isusov dom iz djetinjstva
30. November 2020.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.