Srijeda se može činiti čudnim danom za početak Korizme, ali zapravo nalikuje petku, danu koji podsjeća na Muku Kristovu.

U Rimokatoličkoj crkvi Korizma započinje na Pepelnicu – Čistu srijedu, koju obilježava post i nemrs. Zanimljivo je da su stoljećima srijeda i petak bili posni dani tijekom cijele godine.

Post petkom ima smisla, jer podsjeća na Veliki petak, kada je Isus umro na križu, ali zašto je Crkva izabrala i srijedu?

Prema A Pulpit Commentary on Catholic Teaching, jedan od razloga zašto su srijeda i petak izabrani kao dani posta u Rimu bio je suprotstavljanje grešnom ponašanju koje je u to vrijeme vladalo među poganima.

Prva Crkva je za dane posta bila proglasila srijedu i petak. Odabir ova dva dana bio je najprikladniji, jer je za vrijeme rimskog Carstva srijeda bio dan koji su pogani posvetili Merkuru, bogu krađe i nepravde, dok je petak bio posvećen Veneri, božici tjelesne ljubavi i užitka. Post u te dane bio je, dakle, dobro izračunat i namijenjen kao zadovoljština i iskupljenje mnogih grijeha nepravde i nečistoće koji su se činili posvuda gotovo bez umjerenosti, s jedne strane, a s druge strane kao prevencija tome da se i sami kršćani ne bi prepustili tim grešnim povodima i prilikama.

Ako je ovo možda bio početni razlog odabira tih dana, još jedan razlog zašto je srijeda postala dan posta je podsjećanje na Judinu izdaju, koja se, prema tradiciji, dogodila u srijedu.

Post srijedom je dakle izravno povezan s Isusovom mukom i podsjeća na ovaj bolan događaj u njegovom životu. Post srijedom je postao način da se ublaži odnosno okaje ovaj Judin čin izdaje, a isto tako i podsjetnik na to koliko često i mi sami izdajemo Isusa našim pogrešnim odlukama koje svakodnevno donosimo.

Kako se tradicija posta srijedom sve više gubila iz katoličke religiozne prakse, podsjećanje na ovu tradiciju ostalo je u obilježavanju Čiste srijede - Pepelnice, kada Crkva započinje svoj korizmeni post.

Ps. Podsjetimo kako je upravo Gospa u Međugorju svojim pozivom na post i nemrs srijedom i petkom, također željela obnoviti ovu tradiciju posta prve Crkve.

it.aleteia.org/Prijevod:medjugorje-info.com

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
HRT će prikazivati mise i obrede za Veliki tjedan
06. April 2020.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.