Čudesna snaga prirode kroz vjekove je služila čovjeku i njegovu zdravlju duše i tijela.

Od davnina su biljke čovjekov prvi saveznik u očuvanju zdravlja i prvi lijek protiv svih vrsta bolesti. Mnogi od njih stvarani su u tišini samostana, iza debelih samostanskih zidova u vrtovima koji su sadržavali  ljekovite biljke kojima bi redovnici i redovnice liječili narod koji nije imao novaca za posjet liječniku. Često se ova vrsta liječenja nazivala samostanska medicina a recepture su se mahom čuvale u samostanskim arhivama.

Jedan od najpoznatijih ljekovitih pripravaka je svakako karmelićanska vodica a glavni njen sastojak je biljka matičnjak. Njenu recepturu osmislile su časne sestre karmelićanke u Srednjem vijeku.

Riječ je jednom od najpoznatijih srednjovjekovnih eliksira, odnosno tonika kojemu se pripisuje nizu blagotvornih, gotovo čudotvornih svojstava. Govorilo se da zimi grije a ljeti hladi te osvježava i dušu i srce, tako da postoje zapisi iz 17. stoljeća o ljudima koji su doživjeli stotinu i više godina zbog redovite konzumacije tijekom doručka.

Koristila se za liječenje depresije, lupanja srca, migrene, ublažavanje menstrualnih bolova, napetosti, razdraženosti, straha i treme, slabog pamćenja, zamora, nesvjestice, noćnog gušenja a u današnje vrijeme kod pojačane funkcije štitnjače (hipertireozu). Zbog ugodnog i osvježavajućeg mirisa, koristi se kao parfem a može se upotrijebiti i za masažu.

Karmelićanska vodica po izvornoj recepturi osim matičnjaka sadrži 13 ljekovitih biljaka i 9 začina. U povijesti koristila se kao panaceja – lijek za sve.

Pripravak se naziva Eau de Melisse des Carmes Boyer, a ime duguje sestrama karmelićankama iz samostana u Parizu, gdje je izmišljen davne 1611. godine te glavnom sastojku matičnjaku (Melissa officinalis). U to doba matičnjak se kao plemenita, ljekovita i cjenjena biljka masovno uzgajao u samostanima.

Receptura je naravno tajna, mada se danas razne izvedenice mogu naći na webu ali tijekom godina se doznalo da osim matičnjaka sadrži još i limun, anđeliku, korijandar, muškatni oraščić, cimet, majčinu dušicu, ružmarin, lavandu, kadulju, kamilicu, anis, klinčić, sandalovinu...

Danas u Francuskoj postoje poduzeća koja se bave proizvodnjom karmelićanske vodice i na pakiranjima stoji naziv 'Eau de Melisse des Carmes Boyer'

Kako se točni omjeri nisu mogli sa sigurnošću odrediti jer je originalna receptura izrazito složena, proširio se pojednostavljeni recept koji se naveliko koristi i služi kao sredstvo za smirenje.

Sastojci i priprema:
1 litra 30-postotnog alkohola
165 grama sušenih cvjetnih vrhova matičnjaka 40 grama neprskane limunove korice
5 grama korijena anđelike
Ostavite na hladnom i tamnom mjestu dva tjedna, nakon toga dodajte još:
65 grama korijandera 12,5 grama muškatnog oraščića
12,5 grama cimeta 1,5 gram klinčića

Ostavite da odstoji još tjedan dana, a potom kroz fini filter procijedite u tamnu bocu. Pijte jednu do dvije žličice svakog jutra, razblaženo u čaši vode.

medjugorje-info.com/Photo: Carmes Boyer

Zanima te i ovo?
Jona - srce čovjeka koji (ne) želi surađivati s Bogom
24. January 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.