Žrtva na svetoj misi, budući da je istovjetna sa žrtvom na križu, ima neizmjernu vrijednost. I nema savršenijega načina da se klanjamo Bogu nego prikazujući misu, u kojoj je njegov Sin Isus Krist Žrtva i Svećenik.

U svakoj misi klanjanje, zahvala i zadovoljština bivaju neizmjerni prinosi, neovisno o konkretnoj raspoloživosti prisutnih kao i svećenika koji misu služi, jer Krist je Svećenik koji prinosi i Žrtva koja se prinosi. Zbog toga nema savršenijega načina da se klanjamo Bogu nego prikazujući misu, u kojoj je njegov Sin Isus Krist Žrtva i Svećenik.

Nema također savršenijega načina zahvale Bogu za njegovo neizmjerno milosrđe prema nama: ništa nije draže Bogu od žrtve na oltaru. Svaki put kada se služi sveta misa, zbog beskrajnog dostojanstva Svećenika i Žrtve, opraštaju se svi grijesi svijeta: radi se o jedinoj, savršenoj i dostojnoj naknadi, s kojom trebamo sjediniti naša djela pokore. To je jedina primjerena žrtva koju mi, ljudi, možemo prikazati i putem koje naše svagdašnje djelatnosti, naše tuge i naše radosti mogu poprimiti beskrajnu vrijednost. Sveta misa je “stvarno srce i središte kršćanskoga života”.

U tu svetu žrtvu “upisuje se ono najdublje što posjeduje život svakog čovjeka: život oca, majke, djeteta i starca, mladića i djevojke, profesora i studenta, zemljoradnika i radnika, obrazovanog čovjeka i običnog čovjeka, redovnice i svećenika. Svakoga pojedinoga, bez iznimke. Evo, čovjekov život biva upisan, posredstvom euharistije, u ‘otajstvo živoga Boga’.”

Naše sjedinjenje s Kristom u trenutku pretvorbe bit će potpunije što je naša volja usklađenija s voljom Božjom i što je jača naša želja za predanjem. Sjedinjeni sa Sinom nudimo Ocu svetu misu i istodobno nudimo sebe po Kristu, s Kristom i u Kristu. Ovaj čin sjedinjenja mora biti toliko dubok i iskren da obilježi sve naše dane i ima odlučujući utjecaj na naš posao, naše odnose s drugima, naše radosti i neuspjehe, na sve što činimo.

Plodovi svake mise su neograničeni, ali u nama su uvjetovani našom osobnom raspoloživosti, pa su zato ograničeni.

Naša Majka Crkva poziva nas svjesno, aktivno i pobožno sudjelovati u najuzvišenijem činu koji se vrši svakoga dana. Moramo nastojati biti posebno pažljivi i sabrani, osobito u trenutku pretvorbe. U tim trenutcima nastojat ćemo se sjediniti s onim koji je istodobno Svećenik i Žrtva, u svojoj ljubećoj poslušnosti Bogu Ocu.

Ova žrtva postat će tako središnja točka našega života, kao što je u liturgiji i u životu Crkve. Naše sjedinjenje s Kristom u trenutku pretvorbe bit će potpunije što je naša volja usklađenija s voljom Božjom i što je jača naša želja za predanjem. Sjedinjeni sa Sinom nudimo Ocu svetu misu i istodobno nudimo sebe po Kristu, s Kristom i u Kristu. Ovaj čin sjedinjenja mora biti toliko dubok i iskren da obilježi sve naše dane i ima odlučujući utjecaj na naš posao, naše odnose s drugima, naše radosti i neuspjehe, na sve što činimo.

Ukoliko nas u trenutku pričesti Isus nađe spremne za predanje, ispunjene ljubavlju i pune želje za poistovjećivanje svoje volje s voljom Božjom, ispunit će nas Duhom Svetim, sa svim njegovim darovima i milostima.

Pomoć da doživimo dobro svetu misu dolazi nam s mnogih strana. Između ostaloga, primamo pomoć od brojnih anđela “koji su uvijek prisutni na misi kako bi iskazali poštovanje ovom svetom otajstvu. […] Zbližimo li se s njima i njihovom nakanom, bez sumnje ćemo primiti od njih mnoge korisne utjecaje. Korovi slavne i vojujuće Crkve ujedinjuju se i pridružuju našemu Gospodinu u ovom božanskom činu: u Njemu, s Njime i po Njemu, da osvoje srce Boga Oca i zadobiju za nas njegovu milost.” Utecimo se njima da bi nam pomogli prevladati naše rastresenosti i nastojmo unijeti više ljubavi i pažnje u ovaj jedinstveni trenutak našega sudjelovanja u žrtvi križa.

Izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak II. (Korizma i Veliki tjedan)

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Biskup Palić: Don Niko je bio prvi svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije koga sam upoznao
27. September 2020.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.