Čapljinska HVIDR-a na svojoj Facebook stranici objavila je kako je u Klepcima kod Čapljine razbijen spomenik don Iliji Tomasu, prenosi nedjelja.ba.

Spomenička ploča oštećena je na više mjesta. Gornji dio spomenika u potpunosti je razbijen. Don Ilija Tomas ubijen je 1. svibnja 1942. u Klepcima kod Čapljine, gdje je bio župnik. Na njegovu tijelu pronađen je 21 ubod nožem i sjekirom i tragovi mučenja. Mrtvo tijelo zatim je bačeno u rijeku Bregavu gdje je drugi dan pronađeno te je pokopano na čapljinskom groblju. U pogrebnim obredima sudjelovalo je 16 svećenika, a obrede je predvodio Petar Čule, tada kapitularni vikar, a kasniji mostarski biskup, prenio je bljesak.info.

Don Ilija rođen je u Drinovcima 19. srpnja 1901. Poslije osnovne škole u rodnom mjestu, pohađao je gimnaziju u Travniku, a teologiju je studirao u Sarajevu (1922.-1926.). Za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije zaređen je 1925. a potom je bio župni vikar u Ravnom (1926.), na Trebimlji i od 1927. u Klepcima, gdje je 1930. sagradio novu crkvu.

Zanima te i ovo?
Španjolska će dopustiti marš feministica, dok ograničava bogoslužje
01. March 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.